Arteriografie periferica

Arteriografia periferica este un examen radiologic utilizat in diagnosticarea arteriopatiei periferice, boala care presupune ingustarea (stenozarea) sau astuparea arterelor din teritoriul periferic, adica artera carotida, renala, arterele viscerale (mezenterica sau celiaca) si in special arterele membrelor inferioare (iliaca, artera femuro-poplitee sau arterele gambei).

Aceasta investigatie se efectueaza sub anestezie locala, cu riscuri extrem de mici, fiind o procedura minim invaziva. Locul de introducere a sondei de cateterism este fie baza membrului inferior, fie pe brat – in dreptul cotului – sau, mai rar, la nivelul antebratului. Se inainteaza, sub control imagistic, cu cateterul prin vasele de sange, cu ajutorul angiografului, in arterele vizate pentru investigatie, se injecteaza substanta de contrast si se inregistreaza imaginile pentru a vedea exact cum circula sangele si a depista eventuale ocluzii sau stenoze.

Efectele secundare ce pot aparea in timpul examenului sunt fie de natura alergica (la iodul continut in substanta de contrast, caz in care, cu cateva zile inainte, se va administra pacientului un tratament antialergic), fie de natura traumatica, constand intr-un risc redus de hemoragie locala.

De aceea, inaintea acestei proceduri trebuie identificate eventuale deficiente de coagulare sau alergii.Dupa retragerea cateterului, zona de introducere va fi puternic comprimat si tinut sub observatie timp de cel putin 24 de ore.

    Află costurile acestei proceduri

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 401 203

    Descarca