Consumul cronic de cafea – factor de risc cardiovascular?

25 septembrie 2015

Bolile cardiovasculare si cafeauaCafeaua reprezinta una dintre cele mai consumate bauturi din intreaga lume si adesea au fost luate in discutie efectele ei negative asupra sistemului cardiovascular. De aceea a existat un interes constant in cercetarea relatiei dintre consumul cronic de cafea si incidenta aparitiei sau a agravarii bolilor cardiovasculare.1

Consumul acut de cafea sau de bauturi ce contin cofeina poate creste indexul cardiac si tensiunea arteriala, precum si sa activeze sistemul nervos simpatic la consumatorii ocazionali de cafea. Dar, in schimb, acest lucru nu a fost observat si la cei care consuma cu regularitate cafea.2

Nu exista o asociere dovedita intre consumul regulat de cafea si boala coronariana

Astfel, au fost efectuate mai multe studii prospective care au încercat sa determine relatia dintre consumul de cafea si boala coronariana ichemica. Acestea nu au gasit nici o asociere intre consumul regulat  de cafea si boala coronariana, chiar si in cazul celor care consumau cantitati mari de cafea (≥5cesti/zi). Mai mult, la pacientii cu diabet zaharat tip 2, consumul regulat de cafea nu creste incidenta bolii coronariene.3

La femei, consumul de cafea poate reduce incidenta accidentului vascular cerebral

In ceea ce priveste accidentul vascular cerebral, studiile au evidentiat o relatie inversa intre consumul de cafea şi incidenta acestuia, concluzia acestora fiind ca, in special la femei, consumul de cafea poate chiar reduce usor incidenta accidentului vascular cerebral.

Nu se poate stabili o asociere între consumul de cafea şi apariţia fibrilaţiei atriale

De asemenea, cateva studii recente au evidentiat faptul ca, nu se poate stabili o asociere intre consumul de cafea si aparitia fibrilatiei atriale. Se pare ca, in general consumul de bauturi sau alimente ce contin cofeina (cafea, ceai, cola, cacao, ciocolata), nu se asociaza cu o crestere a incidentei fibrilatiei atriale.

Cafeaua si tensiunea arteriala

Unul dintre cele mai studiate efecte ale consumului de cafea, insa, a fost cel legat de influenta acesteia asupra tensiunii arteriale si de rolul acesteia in aparitia hipertensiunii. Au fost efectuate numeroase studii, care au inclus un numar mare de pacienti si care au aratat faptul ca, un consum regulat de cafea nu creste riscul de aparitie a hipertensiunii, motiv pentru care ghidurile europene si americane de tratament al hipertensiunii nu mai restrictioneaza consumul de cafea la pacienţii hipertensivi.

Cafeaua la ibric creste nivelul LDL-colesterolului

Nivelul plasmatic de colesterol poate fi crescut de consumul de cafea, dar acest fapt depinde de modul de preparare al cafelei. Astfel, cafeaua la ibric conţine cafestol si kahweol, componente prezente în mod natural în boabele de cafea care cresc nivelul LDL-colesterolului. Aceste componente insa, nu se mai regasesc în cafeaua la filtru si astfel aceasta nu mai determina cresterea colesterolului seric.

Mai mult, cafeaua contine si alte substante antioxidante (de ex. acidul clorogenic), care amelioreaza metabolismul glucidic si sensibilitatea la insulina.3

Un consum moderat de cafea nu creşte riscul de boala coronariana ischemica sau de accident vascular

In concluzie, evidentele stiintifice, au aratat faptul ca, un consum moderat de cafea nu creste riscul de boala coronariana ischemica sau de accident vascular cerebral. Mai mult, se pare ca, la femei, consumul cronic de cafea se asociaza cu o scadere a riscului de accident vascular cerebral. De asemenea, consumul regulat de cafea nu creste incidenta hipertensiunii arteriale, iar preparata in anumite conditii nu influenteaza negativ metabolismul lipidic si poate avea efecte benefice asupra metabolismului glucidic.

Articol scris de Dr Ioana Pop, Medic primar cardiolog, Clinicco Brasov

drIoanaPop

Bibliografie

  1. Ding et al – Long-Term Coffee Consumption and Risk of Cardiovascular Disease A Systematic Review and a Dose–Response Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Circulation, 2014;129:643-659
  2. Isabella Sudano et al – Cardiovascular Effects of Coffee: Is It a Risk Factor? Progress in Cardiovascular Nursing, Spring, 2005; Vol 20: 65–69
  3. Zhang et al – Coffee Consumption and Risk of Cardiovascular Diseases and All-Cause Mortality Among Men With Type 2 Diabetes. Diabetes Care 2009; 32:1043–1045
2 comentarii
  1. Caciamac spune:

    Articol foarte interesant.A si dori sa citesc si alte articole.Multumesc!

    • ClinICCO spune:

      Ne bucuram ca putem fi de ajutor cu articolele pe care le postam pe blogul nostru.
      Pentru a putea primi articolele noi care apar saptamanal pe site, va puteti abona la newsletter.

      Cu multumiri,
      Echipa Clinicco