Corectia chirurgicala a deformarilor antepiciorului

Ce este chirurgia antepiciorului?

Chirurgia antepiciorului (laba piciorului) se ocupa de deformarile aparute la nivel de antepicior insotite sau nu de durere. Afectiunile piciorului ce pot fi tratate prin chirurgie sunt:

  • Hallux valgus (monturi);
  • Hallux rigidus (artroza);
  • Deformari ale degetului al cincilea (montul croitorului, quintus varus);
  • Grifa digitala (degete in „ciocan”);
  • Metatarsalgii (dureri la nivelul piciorului) boala Morton;
  • Piciorul reumatoid;
  • Alte deformatii congenitale si dobandite.

Cea mai frecventa interventie chirurgicala a antepiciorului se ocupa de hallux valgus (monturi).

Hallux valgus (monturi)

Monturile sunt o proeminenta sub piele a primului metatarsian, un os normal deplasat progresiv spre medial (interiorul piciorului). Aceasta modificare determina in timp si deplasarea halucelui (degetului mare) spre degetele vecine, pe care le impinge si le deformeaza progresiv.

Tratamentul chirurgical al monturilor are ca scop un picior nedureros si fara deformatii, in acest fel pacientul putand sa-si recapete functionalitatea si estetica piciorului.

Tehnicile chirurgicale actuale sunt usor tolerate si permit pacientului mersul cu sprijin imediat si reluarea rapida a activitatilor cotidiene. Prin interventia chirurgicala, medicul ortoped realizeaza realinierea halucelui (degetului mare) cu primul metatarsian.

Planificarea tratamentului chirurgical

Interventiile se fac pe rand la cele doua picioare, la un interval de timp de 6-7 saptamani, aceasta fiind varianta cel mai bine tolerata de pacienti.

Operatia se efectueaza intr-o sala de operatii dotata corespunzator, necesitand anestezie. Metoda de anesteziere este generala si de scurta durata si este stabilita la consultul preanestezic de catre medicul anestezist.

Spitalizarea pentru interventia chirurgicala este de 3 zile. Dupa efectuarea operatiei, intreaga echipa de medici, de la anestezist la medicul specialist si la asistentele medicale si infirmiere se vor ocupa de ingrijirea dvs. pentru a va asigura recuperarea cat mai rapida si sigura, in scopul reluarii unei activitati profesionale si personale active.

In aceasta perioada, sunteti asistat(a) pentru nevoile personale (igiena, alimentare, etc.) si medicale in totalitate de personalul clinicii fara a avea nevoie de apartinatori.

Un obiectiv important este controlul durerii care se face prin analgezie epidurala continua. Aceasta este o metoda moderna si eficienta prin care pacientul este protejat. In acest mod, o chirurgie recunoscuta ca dureroasa este simplu si comod tolerata de pacient.

Postoperator

Postoperator, pacientul/a va merge din prima zi. Dupa externare, pacientii revin in clinica pentru pansat de 2-3 ori, urmand ca dupa 10-14 zile de la operatie sa se indeparteze firele de sutura.

Revenirea la activitatea normala se face dupa aproximativ 3 saptamani.

Ulterior, interventiei chirurgicale este recomandat sa purtati incaltaminte comoda 4-6 saptamani.

Complicatiile

Desi, complicatiile au o frecventa foarte mica trebuie mentionate: infectia, recidiva, deficiente de consolidare. O buna comunicare cu medicul curant si respectarea indicatiilor medicului ortoped in perioada postoperatorie sunt importante pentru reducerea incidentei complicatiilor.

    Află costurile acestei proceduri

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 445 584

    Descarca

    5 comentarii
    1. Sultan Tiberia spune:

      Buna ziua.Am mama imobilizata la pat de 18 ani,,pot veni la dumneavoastra cu fotografia facuta piciorului ,o escare de decubit care a evoluat foarte mult aproape de degetele piciorului ,care nu se mai vindeca,s-au rupt tendoanele sau ligamentele(nu stiu exact ) si as vrea sa stiu daca trebuie intervenit chirurgical. Va mulțumesc.

    2. Dragan Mihaela spune:

      Buna ziua ? Pentru operatie de hallux valgus ce proceduri trebuie facute inainte ?(radiografii, poze ,analize )Multumesc!

      • Claudia Pasca spune:

        Buna ziua,
        Va multumim ca ati apelat la serviciile noastre.
        Daca aveti o radiografie recenta, aceasta poate fi trimisa pe adresa ortopedie@clinicco.ro, pentru evaluare.
        In cazul in care nu aveti radiografie, ne puteti contacta pentru a stabili o programare la o consultatie. Numarul de telefon este 0268401200.
        O zi frumoasa!

    3. Diana spune:

      Buna ziua!

      Am 30 ani si sunt interesata daca va ocupati si cu corectiile de picior scobit.

      Multumesc