Angioplastie coronariana sau implant de stenturi

6 iulie 2015

Implant de stenturi (coronariene, carotidiene, a. renale, a. iliace)

Procedura de angioplastie coronariana percutana (PTCA = Percutaneous Coronary Angioplasty) cu balon este o procedura medicala terapeutica, minim invaziva, prin care se restabileste fluxul sangvin normal la nivelul muschiului inimii printr-o artera coronara ingustata sau blocata.
In cadrul acestei proceduri printr-o punctie, de obicei, la nivelul arterei femurale – se introduce un tub subtire, flexibil (cateter) care are la un capat un balon. Balonul este inaintat pana la locul ingustarii vasului, unde este umflat pentru a mari diametrul arterei. Dilatarea simpla a stenozei implica doar umflarea si dezumflarea balonului, dar aceasta procedura trebuie repetata des.

Angioplastie coronariana percutana cu stent metalic neacoperit

O varianta mai buna de mentinere a fluxului sangvin stabil o constituie plasarea unui stent pe portiunea de vas stenozata.

La introducere, sistemul balon+stent este pliat si in aceasta stare are un diametru <1mm. Stentul reprezinta un tub dantelat din metal care se depliaza (desface) prin umflarea balonului pe care este montat si care ramane in vas dupa extragerea balonului. Stentul este ales astfel incat sa traverseze arterele si leziunea pe care trebuie sa o trateze, sa pastreze forma initiala a vasului, precum si a diametrului optim al acestuia pentru o perioada cat mai mare de timp. In functie de diametrul vasului, de lungimea leziunii si de alti factori de risc cum ar fi diabetul, in cazul a 20 – 30% dintre pacienti, in timp, in stent vor apar noi ingustari (restenoza intrastent).

Angioplastie coronariana percutana cu stent cu eliberare de substante medicamentoase

Impiedica si previne restenoza in stent: procedura este aceeasi ca la angioplastia percutana cu stent metalic neacoperit, numai ca in acest caz stentul este acoperit cu un material special impregnat cu o substanta farmacologica care intervine la nivel celular si impiedica fenomenul de hiperplazie a neointimei (cresterea stratului interior care captuseste vasul).

Aceasta substanta inhiba fenomenul de hiperplazie a neointimei si permite ca stentul sa fie inglobat in peretele vasului (de vindecare a leziunii), fara sa mai dea nastere, decat in cazuri rare, la aparitia restenozei in stent. Acest tip de stent special se numeste ”Drug Eluting Stent” (Stent cu eliberare de substanta farmacologica).

Angioplastia coronariana percutana cu stent bioresorbabil ABSORB

Reprezinta un mare pas inainte in cardiologia interventionala si in mod special in tratamentul bolii coronariene. Stentul bioresorbabil ABSORB este conceput sa deschida arterele blocate ale inimii, la fel de sigur ca un stent metalic traditional, urmand a se dizolva natural.
Acest stent de ultima generatie este facut din polylactide, material ce se dizolva natural in interiorul arterei lasand in urma un vas ce isi recapata functiile naturale de mobilitate si pulsatilitate si reducand angina pectorala, realizari care, in cazul stenturilor metalice permanente nu sunt posibile. Revenirea arterei la functiile ei naturale imbunatateste rezultatele pe termen lung ale pacientului.
ABSORB este prima platforma bioresorbabila cu substanta farmacologic activa (citostatic) din lume utilizata in tratarea afectiunilor coronariene, fiind folosita de medicii din intreaga lume.

Pentru pacientii care au indicatie de chirurgie cardiovasculara, Clinicco Brasov le sta la dispozitie cu o echipa de medici cu experienta in toata paleta de interventii chirurgicale la adult. In 2015 Clinicco a depasit pragul de 1000 de operatii pe cord deschis.

angioplastie coronariana implant de stenturi

19 comentarii
 1. Cat costa o angioplastie coronariana cu stent bioresorbabil Absorb? Cat costa spitalizarea, coronografia si cat deconteaza casa de asigurari? Cat costa si celelalte variante de stent?
  O zi buna!!

  • Buna ziua,

   Multumim pentru mesaj. Exista mai multe tipuri de stent. Va rog mult sa sunati la numarul de telefon 0733 008 195 pentru a discuta cu colegele de la programari despre toate aceste informatii.

   O zi buna!
   Echipa Clinicco

 2. Buna ziua! Dupa verificare si reglarea stimulatorului cardiac,simt o accentuata bataie a inimii,simtind-o in partea stanga a corpului? Ce trebuie sa fac?

  • Buna ziua,

   Pentru a stabili aceste costuri este nevoie de mai multe informatii. Puteti primi absolut toate informatiile dorite sunand la numarul de telefon 0733 008 195.

   Multumim frumos si sanatate multa si un an nou cat mai bun!