Pregatirea si urmarirea pacientilor pentru procedura de coronarografie

22 martie 2017

Dr Vizi Emoke, medic specialist cardiolog, Spitalul de cardiologie Clinicco Brasov, ne vorbeste despre pregatirea pacientilor planificati pentru coronarografie si angioplastie coronariana, respectiv despre urmarirea lor medicala dupa procedura.

Pregatirea pacientilor are ca obiectiv identificarea si tratarea factorilor care cresc riscul procedurii. Pacientul planificat pentru coronarografie va fi evaluat  de un medic cardiolog. Aceasta evaluare include anamneza, examninarea clinica si ecografica, explicarea procedurii pentru pacient si, daca este cazul, pentru familie si verificarea datelor de laborator. Mare atentie trebuie acordata pacientilor cu afectiuni ale rinichilor, ei necesitand o anumita hidratare prealabila, adica administrare de fluide, inclusiv pe cale venoasa, care se continua si dupa procedura. Tuturor pacientilor li se recomanda sa se hidrateze cu minim 2 litri pe zi, iar la 48 de ore sa isi repete analizele de laborator pentru functia renala.

Pacientii cu diabet zaharat in tratament cu tablete sau insulina vor intrerupe medicatia in dimineata procedurii si nu trebuie sa manance inaintea efectuarii investigatiei.

In privinta tratamentului medicamentos, anticoagulantele orale cu marinice trebuie oprite cu 2-3 zile inainte de investigatie, astfel incat INR-ul sa ajunga la valoarea necesara pentru punctia vasculara. In schimb, aspirina si clopidogrelul nu se opresc. Anticoagulantele noi vor fi oprite cu 24 de ore inaintea coronarografiei. Persoanele cu alergie la iod necesita un tratament prealabil cu medicamente antialergice care vor fi administrate dupa internare pe cale venoasa.

Coronarografia se poate efectua prin punctia vasului la nivelul incheieturii mainii, iar in cazuri mai rare se poate face la nivel inghinal. In aceasta situatie, repausul la pat dupa procedura se prelungeste. Dupa procedura, pacientul este supravegheat clinic, monitorizat in mod continuu prin electrocardiograma, se verifica locul punctiei si se face electrocardiograma de control.

In general, dupa o coronarografie diagnostica, pacientul  poate fi externat in aceeasi zi, iar bolnavul cu angioplastie coronariana si implant de stent necesita o spitalizare mai lunga si va fi externat la 24-48 de ore dupa investigatie, cu recomandarea de a continua tratamentul medicamentos prescris, in special asocierea aspirina si clopidogrel sau ticagrelor si de a se prezenta la controale cardiologice periodice.

    Află costurile acestei proceduri

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 401 203

    1 comentariu
    1. Ciobanu Maria spune:

      Ma intereseaza daca avèti contract cu CAS