Terapia cu unde soc sau terapia shockwave:afectiuni tratate, efecte, contraindicatii

14 octombrie 2015

Ce este terapia cu unde soc sau terapia shockwave?

Terapia cu unde soc a fost folosita pentru prima data in anul 1980 in Urologie. De atunci a devenit tratamentul standard aplicat in cazul calculilor renali.

Shockwave este o tehnologie care utilizeaza undele acustice pentru tratamentul durerilor cronice ale sistemului musculoscheletal. Terapia shockwave are la baza generarea unei energii intense intr-o perioada foarte scurta de timp, astfel, unda soc strabatand cu viteza foarte mare tesuturile.

Unda soc este o unda acustica si ajuta la transferarea energiei de inalta frecventa intr-o perioada foarte scurta de timp, catre zona dureroasa. Unda soc, se diferentiaza de ultrasunete prin amplitudinea presiunii exercitate. Aceasta energie duce la vindecarea, regenerarea si reconstructia tendoanelor si tesuturilor moi.

Afectiunile tratate prin shockwave

In cele mai multe situatii terapia cu unde soc se foloseste pentru indepartarea durerilor regasite in zonele articulatiilor (sold, genunchi, umar, cot, pumn), dar si celor situate la nivel muscular, fiind recomandata si sportivilor.

Printre afectiunile tratate se regasesc: bursitele trohanteriene (care se formeaza intre muschiul fesier mare si trohanter), tendinitele rotuliene (manifestate prin durere la insertia tendonului rotulian), calcificari la nivelul articulatiei umarului, sindromul umarului inghetat, epicondilite mediale si laterale (inflamatii ale insertiei tendoanelor musculaturii bratului), fascite plantare, pinteni calcaneeni. De asemenea si durerile regasite la nivelul tendonului Achilian sau la nivelul articulatiei pumnului, pot fi solutionate cu ajutorul terapiei cu unde soc.

Terapia cu unde soc – efecte

Efectul de baza intampinat in cazul folosiri terapiei cu unde soc si totodata cel mai important, este cel analgezic si anume eliminarea durerii cornice regasite la nivelul sistemului muscuoloscheletal.

Un alt efect al folosirii undei soc este hiperemia-afluxul de sange intr-o zona a corpului, care, oferind o aprovizionare mai buna cu energie a muschilor si a structurilor ligamentoase, duce la inhibarea spasmelor musculare.

Terapia cu unde soc conduce la scaderea interactiunilor patologice intre proteinele care se regasesc la nivel muscular, reducand astfel tensiunea musculara, factor generator de durere.

De asemenea, prin cresterea productiei de colagen pe care o determina, procesele de vindecare la nivelul structurilor mioscheletale si ligamentoase, sunt mai rapide.

Folosirea tehnologiei shockwave este eficienta si in cazul celulelor calcificate din tesutul conjunctiv, redand astfel mobilitatea articulatiilor afectate.

Contraindicatii

Ca orice terapie si terapia cu unde soc este contraindicata in anumite situatii, cum ar fi: prezenta tumorilor osoase, a infectiilor osoase, pseudartroze infectate, graviditate, prezenta unor metale implantate etc.

Centrul de recuperare medicala si sportiva Clinicco, pune la dispozitia pacientilor, kinetoterapeuti specializati in aplicarea tratamentului si aparatura necesara efectuarii terapiei cu unde soc, o terapie menita sa elimine durerile articulare si musculare, sa imbunatateasca tonusul muscular si sa redea mobilitatea articulatiilor.

Pentru a obtine efectele vizate, specialistii nostri, recomanda 3-5 sedinte, de cate aproximativ 10 minunte fiecare, la un interval de 5-10 zile.