[VIDEO] Despre sincopa cardiaca cu dr. Sorin Micu, Clinicco Brasov

15 iunie 2017

Dr. Sorin Micu, medic primar cardiolog, doctor in stiinte medicale, sef sectie `Electrofiziologie si dispozitive implantabile` vorbeste despre sincopa cardiaca.

Sincopa cardiaca este acea situatie in care pacientul, pentru o scurta durata de timp, isi pierde starea de constienta (cel mai adesea se prabuseste), urmand sa o recupereze spontan.

Ea apare pe fondul intreruperii sau diminuarii circulatiei la nivel cerebral si poate fi cauzata fie de situatii benigne (situatii care nu ne pun viata in pericol), fie de situatii maligne (cele care pot fi preambulul mortii subite cardiace).

In cele mai multe cazuri, printr-un examen clinic competent, cu o simpla electrocardiograma si cu masurarea tensiunii arteriale, se poate discerne intre situatia in care avem de-a face cu o sincopa benigna sau situatia in care avem de-a face cu o sincopa maligna.

De obicei, sincopele benigne apar atunci cand tensiunea arteriala scade odata cu pacientul care se ridica, sau care trece in pozitia sezand din pozitia culcat. Sincopele maligne apar de obicei pe fondul bolilor cardiace structurale sau functionale si sunt, cel mai adesea, cauzate de tulburari de ritm (fie rapide, fie rare) sau chiar de fenomene obstructive de la nivelul cordului.

Sincopa impune o evaluare complexa ulterioara, prin masuri specifice, cum ar fi spre exemplu testul mesei inclinate (TILT), practicat in mod curent in spitalul de cardiologie Clinicco, putand sa mearga pana la evaluari complexe, cum ar fi studiul electrofiziologic, in situatiile amenintatoare de viata, studiu care, de asemenea, trebuie sa se imbine cu evaluarea complexa a cordului.

1 comentariu
  1. […] mod obișnuit, pentru a fi diagnosticați, pacienții cu sincope (pierderea cunoștinței), cei cu tulburări de ritm pasagere, scurte, cei care fac accidente […]