Clinicile Icco Brasov
ro|en|de|hu|it|fr

Protezarea valvulara aortica transcateter

In cadrul stenozei valvulare aortice semnificative este necesara inlocuirea valvei aortice disfunctionale cu o proteza metalica sau biologica. Uneori, datorita varstei avansate, functiei precare a cordului sau afectiunilor asociate, riscul operator al unei interventii chirurgicale de protezare valvulara este foarte mare. Din acest motiv a fost dezvoltata o tehnica noua, revolutionara, de tratament interventional. Aceasta consta in implantarea percutana  a unei proteze in pozitie aortica(TAVI = transcatheter aortic valve implantation).TAVI reprezintă o abordare inovativă pentru tratamentul pacienților cu stenoze valvulare aortice care au contraindicații pentru chirurgia convențională sau care prezintă condiții clinice sau de comorbiditate care presupun un risc chirurgical crescut.Cu 20 de ani in urma, putini cardiologi si-ar fi putut imagina ca va fi posibil sa se inlocuiasca valva aortica prin tehnici de cateterism, in loc sa foloseasca metoda clasica, operatia care presupune deschiderea toracelui.

Procedura se realizeaza prin colaborarea unei echipe medicale complexe formata din cardiolog, chirurg cardio-vascular si anestezist. Sub anestezie generala sau uneori sedare constienta, medicii realizeaza fie punctie arteriala la nivelul arterelor femurale, fie o punctie la nivelul varfului inimii, prin care introduc proteza si o pozitioneaza la nivelul valvei aortice disfunctionale. Sub ghidaj ecocardiografic transesofagian, fixeaza proteza in pozitie optima, dupa care aceasta se expandeaza la forma finala.

 

Mai simplu simplu spus, un cateter-balon cu o valva autoexpandabila din aliaj cu memorie este introdusa prin artera femurala in aorta si valva aortica, in directie opusa sensului de curgere a fluxului sangvin.Valva autoexpandabila din aliaj cu memorie este comprimata la 0 grade in cateter iar la temperatura corpului aceasta devine extrem de elastica si puternica radial si se aseaza in locul valvei native calcificate. Valva ramane apoi ancorata aici.Noua valva poate fi implantata si prin intermediul unei mici incizii in torace si o puncti

e in ventriculul stang.

Aceasta tehnica este utila mai ales in cazul pacientilor ateromatosi, lucru care poate impiedica trecerea cateterului prin arterele membrului inferior 

si abdomenului.Perioada de recuperare este mult mai scurta decat in cazul unei interventii chirurgicale clasice, iar rezultatele sunt comparabile.

            

^sus^