Clinicile Icco Brasov
de 5 Ani - Singurul spital privat ce rezolva urgentele cardiologice Gratis pentru judetele Brasov si Covasna
ro|en|de|hu|it|fr

Hernia de disc

Hernia de disc

Notiuni anatomice

Coloana vertebrala este compusa din 33 de vertebre separate prin discuri si care sunt clasificate in patru zone distincte: zona cervicala (7 vertebre), zona dorsala (12 vertebre), zona lombara (5 vertebre), zona sacrala (5 vertebre fuzionate) si coccisul (format din 4 vertebre fuzionate).

Hernia de disc apare cu predilectie  la nivelul regiunii lombare si cervicale a coloanei spinale care este compusa din corpuri vertebrale (partea osoasa) si discuri intervertebrale (partea cartilaginoasa care functioneaza ca si absorbant de socuri).

Discul intervertebral este compus din doua parti:

Ce este hernia de disc?

Pe masura ce inaintam in varsta fiecare dintre noi suferim de  degenerscenta sistemului osteoarticular. Astfel, discul intervertebral se deshidrateaza si isi pierde din inaltime si implicit si proprietatile de amortizor de socuri. Acest lucru permite inelului fibros sa isi piarda structura de rezistenta si sa se deterioreze, ceea ce determina o protruzionare a nucleului pulpos. Aceasta este considerata o protruzie discala.

Pe masura ce degenerscenta discala continua, nucleul pulpos se poate rupe de inelul fibros si poate  comprima o radacina nervoasa sau chiar sacul dural daca este de dimensiuni mari. Aceasta este considerata o hernie discala si poate cauza durere radiculara, pierderea fortei unei anumite grupe musculare, tulburari senzitive, etc.
Localizarea cea mai frecventa a herniei de disc este la nivelurile L4-L5 si L5-S1 pentru hernia lombara si la nivelurile C5-C6 si C6-C7 pentru hernia de disc cervicala.

Cum se manifesta hernia de disc?

Simptomele depind de localizarea herniei de disc si de radacina nervoasa cu care este in contact. Fiecare persoana poate experimenta simptome diferite. Printre cele mai frecvente se numara:

Manifestari pentru hernia de disc cervicala:

Cum se diagnosticheaza hernia de disc?

Tratamentul herniei de disc

Vezi si:

^sus^