Ablație de fibrilație atrială cu sistemul 3D EnSite Precision

16 februarie 2022

Ablație de fibrilație atrială persistentă la un pacient cu fracție de ejecție redusă

Procedura a constat în izolarea cu radiofrecvență a venelor pulmonare folosind sistemul de cartografiere 3D EnSite Precision.
 
Vă propunem comentariile Doamnei Profesor Diana Ținț după încheierea cu succes a acestei proceduri realizată împreună cu Domnul Profesor Radu Vătășescu de la Spitalul Universitar București.
“Există o formă de afectare cardiacă numită cardiomiopatie tahiaritmică. Această cardiomiopatie apare atunci când ritmul normal al inimii este înlocuit cu un alt ritm decât cel normal. Mai ales dacă se asociază și cu o frecvență cardiacă crescută. În timp, activitatea inimii se deteriorează și funcția ventriculară stânga se poate prăbuși.

Despre antecedentele pacientului nostru :

Pacientul nostru a mai avut un episod de cardiomiopatie tahiaritmică în anul 2014 ca urmare a unui flutter atrial persistent. Atunci a beneficiat de o procedură de ablație cu radiofrecvență pentru flutterul atrial și, ca urmare a restaurării ritmului normal al inimii, funcția acesteia a revenit la normal.
Evoluția pacientului a fost buna până în 2017 când s-a prezentat cu o nouă aritmie – fibrilația atrială pentru care a beneficiat de conversie electrică la ritmul normal și tratament antiaritmic. În 2020 a revenit în clinică cu fibrilație atrială persistentă de 3 luni (cu tratament antiaritmic întrerupt), iar în acel moment i-am propus o procedură ablativă (izolarea cu radiofrecvență a venelor pulmonare). Apariția pandemiei de COVID-19 a întrerupt din păcate urmărirea medicală și accesul la tratament, iar pacientul a revenit la noi la clinică în februarie 2022. În acest moment am constatat din nou deteriorarea severă a funcției cardiace ca urmare a persistenței îndelungate a artimiei și a ritmului cardiac rapid (120-130 bătăi/minut).

Pregătirea Intervenției de Fibrilație Atrială :

I-am propus din nou terapia ablativă, subliniind însă faptul că în perioada care a trecut de la precedenta consultație, inima și-a modificat funcția și forma și că succesul procedurii poate fi semnificativ diminuat datorită acestor modificări.
Fiind un caz pe care îl anticipam ca fiind extrem de dificil, am beneficiat de sprijinul colegului meu, Profesorul Radu Vătășescu, electrofiziolog foarte experimentat de la Spitalul de Urgență București.

Rezultatele Intervenției :

Împreună am reușit izolarea cu succes a venelor pulmonare și am încheiat procedura cu pacientul convertit la ritm sinusal.
Avem speranțe că rezultatul procedurii va fi persistent în timp și că va permite recuperarea funcției cardiace a pacientului.
Dificultatea cazului este că el stând peste un an în fibrilație atrială, inima lui s-a modificat. Atât atriul cât și ventriculul. Dacă nu reușeam să îi tratăm aritmia și să re-instaurăm ritmul normal, evoluția previzibilă era o deteriorare continuă a funcței inimii.
Pe de altă parte, corecția reușită a ablației de fibrilație atrială pe o inimă cu anatomie și proprietăți electrice modificate după un interval de timp atât de lung este iarăși un lucru mai greu de atins.
Pacientul a beneficiat de intervenția tipică de ablație pentru fibrilație atrială. Mai precis, venele pulmonare au fost izolate cu radiofrecvență. Lucru pe care am reușit sa îl facem.
Fibrilația persistentă nu se sfârșește de obicei în ritm sinusal fiindcă aritmia continuă pe cont propriu. Dar șocul electric a permis ieșirea imediată într-un ritm normal care se menține.
Pacientul se va recupera și lucrurile vor fi favorabile pe viitor.” – Prof. Univ. Dr. Habil. Diana Ținț