Afecțiuni des înâlnite în ciclism – prevenirea și tratarea lor

30 octombrie 2018

Vremea încă ține cu noi, ceea ce înseamnă că ne putem bucura în continuare de activitățile sportive desfășurate în aer liber. Ce spuneți de ciclism?

Ciclismul este un sport care ne influențează în mod pozitiv corpul în multe feluri. Ne ajută să pierdem în greutate, mărește producția de colagen, ne întărește inima, îmbunătațește capacitatea creierului și ține bolile departe. De asemena ne “asigură” și un somn liniștit.

Deși ciclismul este un sport fără impact și cu deosebite beneficii cardiovasculare, nu este, însă, fără pericole. Cu toate acestea, accidentele sunt mult mai puțin frecvente și leziunile legate de ciclism sunt rezultatele suprasolicitării și posturii greșite. Iată câteva afecțiuni des înâlnite în ciclism și cum pot fi prevenite.

  • Tendinita achiliană

Este o afecțiune care apare în urma suprasolicitării și este cauzată de inflamarea Tendonului Achilian. Poate fi accentuată de poziția defectuoasă pe bicicletă sau de încălțămintea nepotrivită. Majoritatea bicicliștilor folosesc iîncălțăminte specială care este fixă pe pedală. Folosită necorespunzător, aceasta dăunează gleznelor și genunchilor. Dacă aveți dureri de glezne, spate sau genunchi, este cazul să reduceți frecvența antrenamentelor, să aplicați gheață pe zonele afectate și să verificați cum este reglată bicicleta.

  • Tendinita patelară

Tendonul patelar este localizat sub genunchi și se poate inflama de la suprasolicitare sau din cauza faptului că șaua este poziționată prea jos. Dacă mușchiul cvadriceps este suprasolicitat poate duce tot la tendinită patelară. Poți preveni inflamarea tendonului patelar prin scăderea vitezei cu care pedalezi sau ridicând șaua.

  • Compresia nervului ulnar

Nervul ulnar este cel mai expus nerv al corpului nostru. Acesta se întinde de la degetul mic al mâinii până la partea superioară a umărului. Ținerea ghidonului în aceeași poziție pentru o perioadă mai îndelungată duce la compresia nervului ulnar. Bicicleta este concepută să poți sta în mai multe poziții în timp ce pedalezi. Prin urmare schimbă în mod regulat poziția mâinilor în timp ce pedalezi.

  • Durere în zona lombară

Este înâlnită des între cei care practică acest sport și lăsată netratată poate duce la apariția sciaticii. Dacă se întâmplă să ai dureri de spate, coordonează-ți ritmul și astfel îți vei putea menține poziția corespunzătoare, pentru perioade mai lungi.

Deși accidentele nu sunt atât de comune precum celălalte răniri legate de ciclism, asta nu înseamnă că este un risc pe care să-l ignori, prin urmare, poartă cască – mereu!