Artroscopia luxatiei de umar si tratamentul ortopedic al recidivei

9 iulie 2015

Artroscopia luxatiei de umar

Articulatia umarului este cea mai mobila incheietura a corpului, acesta fiind unul dintre motivele pentru care este si cea mai predispusa la luxare (dislocare).

Cum se produce luxatia umarului?

Dislocarea apare in urma unui traumatism si se intalneste frecvent la tinerii sportivi care practica sporturi de contact, precum handbalul, voleiul, artele martiale, etc. La fel de bine, afectiunea poate aparea si dupa un accident casnic sau rutier, indiferent de varsta. In momentul traumatismului, osul umarului iese din capsula aflata la nivelul articulatiei, necesitand tratament de urgenta. Acesta consta in reducerea ortopedica a luxatiei, adica punerea inapoi in glena a capului humeral, urmata de imobilizare si apoi recuperare.

Simptomele dislocarii sunt evidente:

 • deformarea vizibila a articulatiei
 • durere acuta
 • incapacitatea de misca umarul

Pacientul trebuie sa se prezinte la medicul specialist in cel mai scurt timp dupa ce a constatat luxatia, fara sa miste urmarul, eventual aplicand comprese cu gheata pana la acordarea primului ajutor.

Luxatia recidivanta a umarului si tratamentul ei

Dupa o prima luxatie este posibil ca dislocarea sa se repete la o banala indepartare si rotire externa a bratului fata de corp, facand astfel dificile unele activitati profesionale, casnice sau de agrement. Tocmai din acest motiv, atunci cand o luxatie recidivanta a umarului afecteaza calitatea vietii, lasand loc instalarii durerii si instabilitatii cronice a umarului, se recurge la interventia chirurgicala. In cele mai multe cazuri este indicata interventia artroscopica de stabilizare a umarului, o procedura minim invaziva, care face procesul de recuperare mult mai usor.

Interventia consta in introducerea in articulatie a unei minicamere de luat vederi, cu ajutorul careia se exploreaza interiorul articulatiei si, practic, se „aseaza” osul la loc, fiind de obicei necesare niste ancore. Aceasta reinsertie va conduce la stabilizarea articulatiei si la reluarea activitatilor cotidiene si de agrement ale fiecarei persoane.

Principalul avantaj al atroscopiei il reprezinta recuperarea rapida

Desigur ca aceasta modalitate de tratare a luxatiei presupune anumite avantaje, cum ar fi: recuperarea mult mai rapida si diminuarea durerilor postoperatorii, fiind de preferat in locul celorlalte variante chirurgicale.

Recuperarea medicala este efectuata prin exercitii specifice, sub indrumarea kinetoterapeutilor si are ca rol asuplizarea musculaturii centurii scapulare si intarirea muschilor.

Din ce in ce mai multi pacienți care sufera de afectiuni ale sistemului osteoarticular pot fi tratati cu succes datorita progreselor tehnice si medicale in domeniul chirurgiei ortopedice, fapt ce le permite reluarea unei vieti active la scurt timp dupa o interventie chirurgicala. La Clinicco Brasov, beneficiati de tratamente ortopedice la cele mai inalte standarde, iar echipele de specialisti de aici va stau la dispozitie pentru orice fel de informatii. (http://www.clinicco.ro/servicii-medicale/ortopedie/)

3 comentarii
 1. Costache Petre spune:

  pret?
  indicata interventia artroscopica de stabilizare a umarului, o procedura minim invaziva, care face procesul de recuperare mult mai usor.

  Interventia consta in introducerea in articulatie a unei minicamere de luat vederi, cu ajutorul careia se exploreaza interiorul articulatiei si, practic, se „aseaza” osul la loc, fiind de obicei necesare niste ancore. Aceasta reinsertie va conduce la stabilizarea articulatiei si la reluarea activitatilor cotidiene si de agrement ale fiecarei persoane.

 2. […] umarului – luxatia si subluxatia recidivanta de umar (leziunea […]