Artroscopie de glezna

Ce este artroscopia?

Este o procedura chirurgicala minim-invaziva, de precizie si finete care permite diagnosticul si tratamentul leziunilor intraarticulare (ex. glezna), presupunand o durata de spitalizare si recuperare mult redusa fata de interventiile clasice.
Artroscopul este un tub alcatuit dintr-un ansamblu de lentile si fibre optice.

La capatul acestuia este atasata o minicamera de luat vederi ce trasmite unui monitor imagini marite din interiorul articulatiei (gleznei spre ex.).

Articulatia gleznei

Glezna este articulatia ce uneste talusul cu capetele distale ale tibiei si fibulei. Glezna este stabilizata pasiv de multiple ligamente si activ de muschi si tendoane.


Afectiuni ale gleznei care pot fi tratate artroscopic:

  • Artroza de glezna (deteriorarea cartilajului care acopera osul articulatiei gleznei);
  • Impingement-ul anterior si posterior de glezna. Se manifesta prin dureri cronice anterioare sau posterioare de glezna aparute dupa entorse sau in cadrul unor boli artrozice;
  • Osteocondrita disecanta de talus;
  • Corpi liberi intraarticulari;

Artroza de glezna – operatie

Se efectueaza intr-o sala de operatii dotata corespunzator, necesitand anestezie. Metoda de anesteziere este stabilita la consultul preanestezic.

Accesul in articulatia gleznei se face prin 3 sau mai multe incizii, in functie de afectiunea tratata. Printr-una dintre incizii introducem artroscopul, iar prin celelalte, instrumente de lucru prin care rezolvam leziunile intraarticulare sau periarticulare.

In cazul in care sunt necesare materiale implantabile (ancore, suruburi, s.a.), acestea sunt marca Arthrex. (vezi www.arthrex.com)

Riscurile artroscopiei

Pot fi anestezice sau chirurgicale.

Desi au o frecventa foarte mica trebuie mentionate: infectia care beneficiaza de tratament profilactic (antibiotice), hematoame, edeme, s.a.

Recuperarea

Difera ca perioada de la caz la caz, in functie de diagnostic, varsta, gradul de receptivitate al pacientului, etc. In general este de scurta durata, pacientul putand relua miscarile, imediat postoperator.

Kinetoterapia va poate ajuta sa va recuperati mobilitatea gleznei si forta musculara. Pacientii din CLINICCO beneficiaza de suportul unui kinetoterapeut pe perioada internarii. Dupa externare, programul complet de recuperare se poate desfasura in sala de kinetoterapie a clinicii.

Puteti gasi informatii suplimentare despre anatomia gleznei, tehnicile operatorii si recuperare pe site-ul dedicat pacientilor al companiei Arthrex: www.orthoillustrated.com



    Află costurile acestei proceduri

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 445 584

    Descarca

    1 comentariu
    1. cracana vasile spune:

      Ma intereseaza articole despre artroza de glezna deoarece am artroza la glezna piciorului drept si ma jeneaza la deplasare.Vreau sa aflu cat mai multe detalii!