Atelier practic destinat instruirii copiilor in privinta resuscitarii cardio-pulmonare

9 martie 2017

17211951_1333912770001475_7726704304747196485_o

La initiativa Spitalului de Cardiologie Clinicco, elevii Scolii Gimnaziale „Fratii Popeea” din Sacele au participat, in data de 7 martie 2017, la atelierul practic destinat instruirii in privinta resuscitarii cardio-pulmonare. Copiii au invatat cum pot ajuta la salvarea de vieti sub indrumarea practica a d.lui Ioan Motoasca, coordonator SMURD Brasov alaturi de dr. Ioana Pop, medic primar cardiolog, Spitalul de cardiologie Clinicco.

Proiectul este o campanie de constientizare a stopului cardio-respirator cat si a importantei acordarii primului ajutor cat mai repede si cat mai corect.

350 000 de stopuri cardiace au loc in Europa in fiecare an. 80% dintre acestea nu ajung sa fie resuscitate de catre cei aflati in momentul critic langa pacient. Acesta este motivul pentru care este extem de important ca astfel de proiecte de instruire sa se desfasoare  atat in scoli, cat si in familie.

“Masurile de baza, de acordare a primului ajutor, pot fi efectuate de orice persoana. Primele minute dupa instalarea stopului cardio-respirator sunt esentiale, deoarece neinceperea la timp a masurilor de resuscitare poate duce, din cauza lipsei de oxigenare a creierului, la aparitia unor leziuni cerebrale ireversibile sau  la decesul victimei.“ ne-a declarat d.na dr. Ioana Pop, medic primar cardiolog, Spitalul de cardiologie Clinicco.

Iata ce au spus copiii legat de proiectul la care au participat:

cred ca toti copii si toti oamenii ar trebui sa stie cum sa dea primul ajutor in caz ca e nevoie. Eu am invatat astazi cum sa fac acest lucru si voi invata si pe alti copii. Alexandru, 12 ani;

ne-a placut mult ca am invatat cum putem veni in ajutor pentru a salva viata cuiva. In special mi-a placut ca am invatat direct pe manechin cum se face practic.  Elisa, 11 ani;

a fost foarte interesant si acum stiu cum sa fiu de folos si cel mai important e ca numarul de telefon 112 este de tinut minute. Alexandra, 12 ani.

Proiectul a fost desfasurat sub egida “Poti  si  TU  salva o viata” un proiect al Societatii Romane de Cardiologie (SRC) si “Copiii salveaza vieti” sub indrumarea Consiliului European de Resuscitare (ERC) un proiect al Consiliului European de Resuscitare (ERC).