Chirurgia cardiaca este ca o poezie de gesturi pe care am invatat-o de-a lungul anilor si pe care o repetam la nesfarsit

19 noiembrie 2015

Dr Narcis Filipescu, chirurgie cardiovasculara Clinicco

DR. LUCIAN-NARCIS FILIPESCU
Medic Specialist Chirurgie Cardiovasculara

Chirurgia cardiaca a ajuns o chirurgie foarte standardizata. Exista patru operatii in chirurgia cardiaca, sau o combinatie a acestor patru tipuri de chirurgie care se repeta de fiecare data. Este ca o poezie de gesturi pe care am invatat-o de-a lungul anilor si pe care o repetam la nesfarsit. Asa se si explica rezultatele bune in acest tip de chirurgie.

Ce inseamna chirurgia cardiaca?

Dupa pregatirea anestezica urmeaza pregatirea chirurgicala a pacientului. Inainte de chirurgia propriu-zisa are loc pozitionarea bolnavului pe masa de operatie si pregatirea pielii pacientului (care este foarte importanta pentru orice chirurgie) si mai apoi instalarea sterila a campurilor.

Operatia propriu-zisa incepe cu incizia pielii, careia ii acordam o atentie sporita, pentru ca este singurul lucru care ramane vizibil dupa interventie. Pentru doamne este un aspect foarte important, fiind dornice de incizii cat mai mici, cat mai estetice, care sa permita purtarea decolteurilor dupa chirurgie.

Dupa incizia pielii, pentru a avea control vizual direct asupra inimii se procedeaza la taierea sternului si incizia pericardului. Se continua cu prelevarea arterelor mamare. Cu aceste artere se poate face toata chirurgia coronariana, fara a folosi vene sau artere din alta zona a corpului.

Urmatorul pas este montarea aparatului de circulatie extracorporeala. Toate operatiile pe inima presupun oprirea completa a cordului (prin injectarea unei solutii de cardioplegie) si utilizarea acestui aparat care are rolul de a sustine functia inimii si a plamanului.

Din acest moment se incepe chirurgia propriu-zisa, fie ca este vorba despre repararea valvelor, protezarea valvelor sau chirurgia coronariana. La final, datorita faptului ca solutia de cardioplegie inceteaza a mai fi administrata, inima reincepe sa bata. Cand cordul si-a reluat activitatea 100% are loc desprinderea, cat mai lenta, de aparatul de circulatie extracorporeala.

Dupa hemostaza urmeaza inchiderea sternului, inchiderea tesutului subcutanat si a pielii.

In final, pacientul va fi preluat in terapie intensiva.

Riscuri in chirurgia cardiaca

Mortalitatea in chirurgia de by-pass, in chirurgia coronariana este cea mai mica din chirurgia cardiaca, si anume sub 1%, in chirurgia aortica este sub 3%, iar in chirurgia mitrala, pana in 5%.