Despre rolul psihologului în calitatea vieții cu Psihoterapeutul Simona Ciobanu

27 mai 2022

Conform prestigioasei Universitati Cambrige,” psychologist is the specialist who studies the human mind and human emotions and behaviour and how different situations have an effect on people-psihologul este specialistul care studiaza complexitatea mintii umane, a emotiilor, a comportamentelor si reactia acestora la diferiti stimuli prezenti”.

Din punctul meu de vedere, psihologul trebuie sa fie un fin observator al indivizilor, mai precis cum acestia leaga conexiuni in societate, cum se conecteaza cu sinele interior si cum raspund la factorii de stres cotidieni.

Dupa studiile universitare de licenta la facultatile de psihologie, absolventii se pot specializa si pot activa in diferite arii ale psihologiei precum medicina muncii, transporturilor si serviciilor (atunci cand avem nevoie de un aviz psihologic la locul de munca), in domeniul educational (consilieri scolari si vocationali), in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale (in structuri ale ministerelor statului: politie, armata, jandarmerie etc.) si domeniul psihologiei clinice si psihoterapiei ( domeniul medical). Pe langa toate aceste specializari, psihologii pot activa si in cabinete individuale.

Rolul psihologului

Rolul psihologului este de a ajuta oamenii sa dobandeasca o perspectiva obiectiva asupra vietii si asupra situatiilor limita cu care acestia se confrunta, care pot genera distress.
Cu suportul specialistului in psihologie putem dobandi moduri alternative de gandire si de comportament, mult mai adaptative in situatiile cu care ne confruntam. Totodata, pacientii/clientii pot invata sa transforme discursul interior int-unul mai rational si isi pot recunoaste emotiile. Dupa accesti pasi, pacientii/clientii isi pot gestiona adecvat emotiile, trairile, astfel pot actiona in moduri mult mai eficiente. Cu alte cuvinte, se poate redobandi echilibrul asupra vietii interioare, lucru care se va putea observa si in exterior si care vor determina relatii mai armonioase. In acest fel, calitatea vietii este conturata intr-un mod benefic si implinit, din punct de vedere psihologic.

Calitatea vietii

Calitatea vietii este un set de factori care ofera bunastarea unei personae, atat din punct de vedere material cat si emotional.
Intr- o alta definitie, calitatea vietii este o serie de conditii de care trebuie sa se bucure un individ pentru a-si satisface nevoile. Confortul emotional va prima in ciuda sentimentului de simpla supravietuire.

Pentru imbunatatirea calitatii vietii din punct de vedere psihologic este necesar sa fim cat mai conectati in prezent, abordand numeroase tehnici de relaxare:

– Tehnici de respiratie. Ritmul respiratiei are un impact direct asupra starii psihice si implicit a sanatatii. Prin aceaste exercitii se urmareste obtinerea unei stari de calm. In situatiile tensionate, in care te simti amenintat la nivel de subconstient, glandele suprarenale elibereaza adrenalina si cortizol-hormonul stresului. Acesti hormoni accelereaza bataile inimii, respiratia si tototdata cresc nivelul de zahar din sange. In asemenea momente, apare ssenzatia de neliniste acuta, tensiunea arteriala creste, iar anxietatea se instaleaza. Reglandu-ti in mod constient respiratia prin practicarea acestei tehnici vei reusi sa te relaxezi.

– Meditatia- are in prim-plan conexiunea cu natura si cu sinele interior si superior. Aceasta tehnica sporeste puterea de concetrare, fapt dovedit stiintific.

– Terapie prin dans- creste starea de fericire.

– Aromaterapie- realizarea acestei terapii este mijlocita direct de catre natura,
in starea ei nemodificata.

– Cromoterapie- terapie prin culorile naturii, recreatie.

– Terapie de grup si induviduala

– Terapie prin tehnica baii de fan.

Tehnicile enuntate anterior se pot desfasura atat in cadru interior cat si in cadru exterior. O parte dintre tehnici sunt folosite in cadrul spitalului CLINICCO, cu pacientii pre si postoperator, iar o alta parte sunt folosite in atelierele de dezvoltare personala tinute in natura.

Pentru pastrarea calitatii vietii ar fi indicat ca fiecare dintre noi sa prioritizam bucuria de a trai in prezent, de a fi recunoscatori de iubirea din jurul nostru, de a savura hobby-urile cu cei din jur, de a ne gasi timp pentru noi, pentru conectarea cu sinele nostru interior si cu natura.

Discutia cu un psiholog este intotdeauna orientata catre un rezultat menit sa ajute clientul/pacientul in functie de scopul cu care se prezinta la cabinet.