“Donează sânge! Împreună pentru viață”, ediția a treia

26 septembrie 2016

cover-doneaza-sange

Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov, cu susținerea Hiperdia, organizează cea de-a treia ediție a campaniei de donare de sânge “Donează sânge! Împreună pentru viață”, pe 28 septembrie, în apropierea Zilei Mondiale a Inimii, la sediul Centrului de Transfuzii din Brașov.  Invităm companiile brașovene și pe brașoveni să ni se alăture, astfel încât să reușim să donăm cât mai mult sânge întru ajutorul celor care au nevoie vitală de el.

În general, cererea de sânge a spitalelor în România este dublă față de ceea ce pot oferi centrele de transfuzii. Nu mai departe de această vară, spitalele din toată țara noastră s-au confruntat cu o criză de sânge fără precedent.

De altfel, România se află pe ultimul loc din Europa în ceea ce privește numărul donatorilor de sânge, conform ultimelor date furnizate de Institutul de Hematologie. Doar 2 la sută dintre români sunt donatori, comparativ cu alte state din Europa, unde procentul ajunge până la 6.8 la sută din populație. Zilnic, mii de pacienți din spitalele din România au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sangvine pentru a supraviețui.  Practic, la fiecare 3 secunde, un pacient are nevoie de sânge. În medie, în țara noastră, este nevoie de 500.000 de unități anual. Datele statistice arată că 60% din populație va avea nevoie, la un moment dat de sânge, în timp ce doar 2% donează.

Prin natura lui, spitalul nostru este un mare consumator de sânge, așa că de doi ani venim în ajutorul pacienților care au nevoie de sânge, organizând campanii de donare.

Rezultatele ne-au depășit așteptările: aproape 70 de litri de sânge, între care și grupe rare (AB, B și 0) au fost colectați de către Centrul de Transfuzii Sanguine în cele două campanii anterioare organizate de noi.

Această campanie a devenit deja o tradiție. Campania “Donează sânge! Împreună pentru viață” este organizată la Spitalul de Cardiologie Clinicco de două ori pe an, o dată în 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătății și a doua în jurul datei de 29 septembrie, de Ziua Mondială a Inimii, pentru a marca așa cum se cuvine aceste două date importante pentru sănătate. Ne propunem ca, de la o ediție la alta, numărul donatorilor să crească, astfel încât să putem colecta cât mai mult sânge în beneficiul celor care au nevoie de transfuzii. Dorim să setăm un exemplu de urmat între instituțiile medicale și nu numai.

Dorim să creăm astfel o mișcare civică, responsabilă, prin care să ajutăm la construirea un sistem transfuzional sigur și să răspândim ideea donării de sânge benevole și în țara noastră. Donare de sânge este benefică și pentru donator. În urma donării, organismul este ajutat să își reîmprospăteze sângele și să își crească imunitatea. De asemenea, donarea de sânge scade cu 30% riscul de paralizie și de accident vascular. Donarea de sânge benevolă este, mai ales, un semn de comportament civic și responsabil.