Campania 13.8 minute

Campania anti-fumat 13.8 minute organizata de Spitalul de Cardiologie Clinicco Brasov a fost un succes, atat in mediul offline cat si in mediul online. Filmul campaniei este vizionat si distribuit masiv in mediile de socializare. Campania a dorit sa marcheze in mod inedit Ziua mondiala de lupta impotriva fumatului, care se sarbatoreste in fiecare an la data de 31 mai, inca din 1988.

Evenimentul a avut loc in Piata Sfatului si si-a propus sa le reaminteasca fumatorilor ce pot castiga daca renunta la tigari. Cu ajutorul unui magician si nu numai, cei care au renuntat la o tigara au primit in dar o experienta care sa le aminteasca despre lucrurile minunate de care se pot bucura daca renunta la fumat.

„Potrivit statisticilor fiecare tigara fumata scurteaza in medie viata unui om cu 13.8 minute. De aici a plecat ideea noastra prin care ne dorim sa oferim, o experienta inedita care dureaza 13.8 minute celor dispusi sa renunte la o tigara. 13.8 minute de zambete, uimire, curiozitate, bucurie…13.8 minute pe care le pot multiplica daca aleg sa renunte la tigari. Dand viata si culoare acestui timp castigat prin simpla renuntare la o singura tigara le aratam fumatorilor nu ceea ce pierd fumand ci ceea pot castiga lasandu-se de fumat. Important, credem noi, prin aceasta campanie 13. 8 minute, este sa aratam ca nu timpul masurat cantitativ este cel important ci trairea, emotiile, frumusetea din jurul tau, sanatatea ta si a celor de langa tine pe care le poti experimenta o perioada mai indelungata de timp renuntat la fumat. Ne dorim ca un numar cat mai mare de oameni sa ne sustina in propagarea mesajului nostru pozitiv ”, a spus Mihaela Gabor Naidin, director marketing Spitalul de Cardiologie Clinicco Brasov.

La randul sau, Loredana Tohoneanu, marketing manager Hiperdia, partener al evenimentului crede ca „13.8 minute pierdute pentru o singura tigara fumata reprezinta enorm, dincolo de un simplu calcul matematic. Toate aceste minute adunate ar trebui sa fie… pastrate si dedicate celor dragi si intamplarilor frumoase, intr-o vreme in care timpul se dovedeste a fi parca tot mai scurt. Primul pas este ca fumatorii sa vrea sa constientizeze acest fapt, sa cintareasca cele 13.8 minute, pentru a-l face cu hotarire pe cel de al doilea, renuntarea la acest obicei atit de daunator.”

Tot in cadrul campaniei, cei care au dorit sa faca un pas concret s-au putut inscrie la un workshop gratuit pentru renuntarea la fumat, organizat de Clinicco Brasov si psihoterapeuta Elena Dates. Aproape 20 de oameni au primit, in cadrul workshopului, instrumente concrete care sa-i ajute sa se lase de fumat.

Elena Dates, psihoterapeut si farmacist: „Ideea workshop-ului mi-a venit dandu-mi seama ca detin foarte multa informatie pe care vreau sa o impartasesc celor carora le face trebuinta. Am patru de experienta in renuntarea la fumat, in calitate de colaborator al programului national Stop Fumat. Dorinta mea s-a mulat foarte bine pe proiectul 13.8 minute organizat de Clinicco, s-au inscris multi oameni la workshop si ne dorim sa continuam aceste sesiuni anti-fumat. Doar 10% dintre fumatorii cronici se pot lasa singuri de fumat, fara ajutor specializat. Restul, un procent de 90%, au nevoie de consiliere psihoterapeutica si/sau medicatie, iar workshop-ul creste foarte mult sansele dependentilor de a renunta la fumat, prin instrumentele practice pe care le ofera”.

La fiecare 16 minute, un roman moare din cauza tutunului. Bolile cauzate de tutun conduc la pierderea vietii de catre 33.000 de romani anual. Tot anual, circa 10.000 de romani se apuca de fumat si asta de la varste din ce in ce mai mici. Cea mai mare prevalenta a fumatului se intalneste la grupa de varsta 15-24 ani – 34.8% si 25-34 ani – 32.9%. Cea mai mare parte a fumatorilor (61.6%) fumeaza intre 10 si 20 de tigari pe zi. O persoana din zece fumeaza mai mult de 20 de tigari pe zi, 3 din 5 persoane au incercat macar o data sa fumeze in viata.

Din totalul fumatorilor, 58% au declarat ca doresc sa se lase de fumat, iar aproape jumatate dintre fumatori au incercat sa se lase de fumat cel putin o data in viata.

Statisticile arata ca, la nivel global, consumul de tutun provoaca anul moartea a sase milioane de oameni, dintre care 600.000 de nefumatori, fiind expusi fumatului pasiv. In Europa, aproape 20.000 de nefumatori mor anual din cauza fumatului pasiv, majoritatea fiind expusi acasa fumului de tigara.Un pachet de tigari pe zi iti scurteaza viata cu 4,6 ore.

Un dependent are speranta de viata mai mica cu cel putin 10 ani. Cancerul pulmonar este cel mai frecventcancerla nivel mondial, cu incidenta maxima la barbati. Dupa aprecierile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), tabagismul este pe cale sa devina principala cauza de morbiditate si mortalitate din lume. Se apreciaza ca in prezent exista aproximativ 1.1 miliarde de fumatori in intreaga lume.