Endoprotezare aortica, toracica, abdominala

Tratamentul endovascular (endoprotezarea aortica) al anevrismelor de aorta descendenta toracica si abdominala este o alternativa minim invaziva comparativ cu varianta chirurgicala de tratament.

Procedura se efectueaza prin colaborarea dintre cardiologul interventionist si chirurgul cardiovascular; aceasta se practica sub anestezie generala sau regionala.

Proteza endovasculara (endograft, graft endovascular) este un tub de tesatura intarita cu arcuri metalice la exterior, ce are diametrul aortei normale.

Printr-o mica incizie la nivelul radacinii coapsei, endograftul pliat este avansat sub control radioscopic cu ajutorul unui ghid prin artera femurala in interiorul aortei dilatate si apoi, cu ajutorul unor dispozitive speciale, proteza este destinsa si fixata, acoperand anevrismul in intregime.

Astfel, sangele va circula in interiorul endograftului, reducand presiunea de la nivelul peretilor aortici, determinand in timp reducerea dimensiunilor anevrismului si scaderea riscului de ruptura aortica.

Datorita anatomiei aortei si caracteristicilor endograftului, nu toate anevrismele de aorta sunt pretabile la un astfel de tratament. Prin terapia endovasculara a anevrismelor de aorta, incidenta complicatiilor majore perioperatorii este diminuata, iar durata de spitalizare si perioada de recuperare sunt mai scurte.