Ablația Extrasistoliei Ventriculare – Testimonialul Pacientei

26 iulie 2021

Cazul descris este al unei paciente tinere, cu inimă structural normală, dar care avea o aritmie extrasistolică foarte frecventă (încărcătura aritmică pe 24 ore a fost 35%). Prezența acestor extrasistole frecvențe au avut ca rezultat scăderea dramatică a performanței inimii pacientei la care s-a determinat o fracție de ejecție a ventricului stâng de 35 % (normal 50-60%). Analizând ECG, am identificat originea acestor extrasistole în ventriculul stâng și i-am propus pacientei procedura de ablație care are ca rezultat final distrugerea focarului din care aceste extrasistole se produc.

Ce este extrasistolia ventriculară?

Extrasistolia ventriculară reprezintă cea mai comună tulburare de ritm cardiac și, de cele mai multe ori reprezintă o condiție benignă. Semnificația prognostică însă, nu poate fi stabilită decât după o evaluare cardiologică mai complexă menită să constate prezența sau absența unui substrat patologic (a unei afecțiuni structurale a inimii). Uneori aceste extrasistole pot reprezenta factorul declanșator al unor aritmii grave cum ar fi tahicardie ventriculară, sau pot avea impact asupra bunei funcționări a inimii – scăderea capacității de contracție (a fracției de ejecție a ventricului stâng). Această ultimă situație este cunoscută sub numele de cardiomiopatie aritmică și determină fenomene de insuficiență cardiacă, în special oboseală la efort din ce în ce mai mic și dificultăți de respirație. Această problemă apare în special dacă aceste bătăi anormale (extrasistole) sunt foarte frecvente – adică peste 10% din totalul bătăilor cardiace. Evaluarea se face prin monitorizare minim 24 ore a ritmului cardiac cu ajutorul unui aparat pe care pacientul îl poartă minim 24 ore (Holter ECG).

Intervenția care a tratat extrasistolia ventriculară

Această intervenție se realizează cu ajutorul unui sistem de cartografiere tridimensională a cavității de interes (în cazul acesta ventriculul stâng) cu sistemul EnsitePrecision. Acest sistem ne permite o localizare foarte bună a locului de unde pornesc extrasistolele, iar cauterizarea zonei respective s-a realizat prin aplicarea energiei de radiofrecvență cu ajutorul unui cateter dedicat inserat în acest caz pe calea arterei femurale până în ventriculul stâng.
 
Procedura s-a efectuat cu anestezie locală și, datorită sistemului performant de cartografiere, expunerea la radiații Roentgen a fost foarte mică. Odată focarul eliminat cu succes, pacienta a devenit asimptomatică iar funcția inimii a revenit treptat la normal. Această procedură a transformat de fapt o pacientă într-un om sănătos, care va putea avea o viață fără restricții.

Testimonialul pacientei

Debutul simptomelor cardiace

„La un control de angajare mi s-a spus să consult un cardiolog după descoperirea unor bătăi anormale la inimă. Îmi dădusem și eu seama că ceva este în neregulă, fiindcă oboseam foarte mult. Mult mai mult decât de obicei, iar schimbarea s-a produs într-un mod destul de brusc. Trebuia să mă opresc imediat din ceea ce fac și să mă așez ca să trag aer în piept de fiecare dată când efortul era puțin mai mare.

Diagnosticul extrasistoliei ventriculare

După primul control la Clinicco, am aflat că bătăile inimii erau foarte dese, foarte multe și că mi-au afectat deja considerabil mușchiul inimii. Intervenția menită să trateze problema mea de sănătate, și anume ablația extrasistolelor ventriculare, a fost soluția salvatoare care mi-a fost prezentată la Clinicco. Totodată, Dr. Ținț mi-a spus că trebuie să respect medicația prescrisă și să nu fac efort fizic intens până la procedură.

Spitalizarea pacientei pentru procedura de ablație

Pe perioada spitalizării pentru procedura de ablație am fost îngrijită de oameni extraordinari. Doamna doctor, asistentele și tot personalul medical au fost minunați. Nu mi-a fost nicio secundă frică. În timpul intervenției, am simțit ca o mică senzație de arsură., dar am primit medicamente pentru durere, așa încât intervenția a trecut ușor pentru mine. Iar după intervenție, doamna doctor Diana Ținț mi-a spus că problema s-a rezolvat și că nu mai am nicio bătaie în plus. Era foarte fericită, la fel ca și mine.”

Reîntoarcerea pacientei pentru controlul de rutină

“Teama a existat înainte de control. Dar a fost disipată din momentul în care am văzut-o pe doamna doctor. Vreau să subliniez relația specială și de încredere pe care a știut să o creeze. Cu ea, m-am simțit ca un om iubit de Dumnezeu și norocos că am fost pe mâna celui mai bun specialist.
Doamna doctor Diana Țînț mi-a precizat că ECG-ul a ieșit perfect, așa cum a fost și după procedura de ablație. Iar ecocardiografia a indicat o îmbunătățire a capacității ventriculare de la 25% la 55%.
Mi s-a spus că nu mai sunt un om cu restricții și, mai ales, că nu mai sunt un om bolnav. De bucurie, ne-am luat în brațe cu lacrimile la ochi ca și cum ne-am fi cunoscut de o viață.
Pot pleca în concediu cu sufletul liniștit și asta este doar meritul doamnei doctor Diana Țînț”.