Reteta de vineri. O alternativa pentru micul dejun

8 aprilie 2016

2

Dupa ce v-am impartasit terapia framantatului si usurinta cu care fiecare dintre noi se poate bucura de paine proaspata la el acasa, vreau sa va dau si o alternativa pentru micul dejun. Nu de alta dar fructele au rolul lor deosebit de important. Si dupa cum bine stiti, pentru ca ele sa ne poata oferi maximum de energie este de dorit sa le mancam atunci cand ele pot fi digerate cel mai bine. Un foarte bun moment si cel pe care vi-l recomand din experienta este dimineata.

Pentru cei care au ca rutina matinala cafeaua, veste buna, aceasta se poate bea  in prima ora de la trezire, dar nu inainte de un pahar cu apa plata, de preferat filtrata, la temperatura camerei,  pentru a stimula organismul.

Acestea fiind spuse, zic sa ne apucam de treaba.  Copiilor le plac la nebunie culorile, formele si texturile diferite. Cui nu-i plac, la o adica? Dar pentru ca ei sunt primii pe care ii putem modela prin puterea exemplului personal  prefer sa subliniez importanta unui mic dejun sanatos in ceea ce ii priveste.

Scopul meu este sa va fac sa mancati fructe, mai intai cu ochii, salivand in exces, apoi fizic si la urma cu sufletul. Din acest motiv nu va voi da reguli, sfaturi in numar de calorii si minerale. Pe acestea le gasiti foarte usor accesand fratele google sau cerand sfatul unui nutritionist. Va spun doar atat, combinand culori, texturi si nivelul de aciditate/dulce veti putea face din fructe aproape orice doriti. Dar sa le luam pe rand. Altfel, va veti speria. Si nu-mi doresc asta.

3

Pentru a reproduce continutul din poza alaturata aveti nevoie doar de fructe si putina creativitate. Daca fructele se pot gasi cu usurinta, in functie de sezon, in piete, supermarketuri sau, pentru cei mai norocosi dintre noi, la tara, la bunici, creativitatea vine, din punctul meu de vedere, din dorinta de a pune putin suflet in farfurie. Iar daca vorbim de copii, tinand cont de continua lor nevoie de stimulare vizuala, trebuie sa gandim la fel ca ei. Sa o luam ca o joaca cu lego. Din piese mici, asemanatorare ca forma dar de diferite culori, ei construiesc de la masini, case, animale la orase intregi.  Sa-i privim, zic, inainte de toate pentru a incerca sa-i intelegem mai bine si sa-i facem curiosi de ceea ce mananca.

Sa ne intoarcem la fructe.

Pasul 1. Musai sa fie proaspete si spalate, chiar daca au coaja pe care o indepartam ulterior.

Pasul 2 Ne apucam de „construit”..

  • Cubulete de banane (1/2 banana medie)
  • miez de portocala, grapefruit (adica taiate feliile fara pielita alba, amara) – o jumătate de portocala sau grapefruit
  • fasii de mango (dintr-un sfert de mango)
  • felii foarte subtiri de kiwi, mar sau para – sa zicem o jumatate de para una de mar si o treime de kiwi
  • capsuni taiate in sferturi – 2,3 bucati (ori zmeura sau fragi)
  • bobite de rodii – daca va este greu sau nu stiti cum sa le curatati, gasiti tutorial pe youtube.
  • nu uitati de verdele crud, menta. 2,3 frunzulite sunt de ajuns. Va vor colora farfuria si parfuma ziua.

Ideea este sa va placa ceea ce faceti si sa transmiteti asta si celor mici care va vor sari in ajutor si vor veni cu sugestii despre forme, aranjare in farfurie ori asocieri la care nu v-ati gandit pana atunci.

Bun, avem fructele taiate. Dar unele sunt mai acrisoare decat putem noi manca, daramite copii. Ce facem?

  • Miere, dragii mei, miere! Cautati-va un producator de incredere (ori contactati-ma sa va dau eu unul) si folositi-o de la ceai, cafea (calde, atentie, nu fierbinti), salate de fructe sau simpla, pe un colt de bagheta de care v-am povestit. Este un moment divin sau o placere de pe alta lume (mai ales cand ai intre paine si miere un strat fin de unt.. de casa).

Dar sa revin la miere, la fructe, la bucuria din farfurie.  Mangaiati fructele asezate frumos cu fir subtire de miere peste care aruncati un praf de scortisoara (de preferat cumparata batoane si rasnita de voi, veti simti diferenta) si presarati, de aveti la indemana, fulgi de ciocolata cat mai neagra, amaruie, pe care altfel n-ar manca-o copii, voi nici atat (nu toti, dar majoritatea). Voi vorbi pe larg de beneficiile extraordinare ale ciocolatei negre si ce o deosebeste pe una oarecare de pe raft de una adevarata, cu 100% unt de cacao.

Pentru moment va spun atat. Incercati sa va imaginati cat zahar este in orice, chit ca vorbim de prajituri ori dulciurile ultraprocesate  din comert. Zaharul este necesar, atat pentru energia fizica cat si pentru activitatea cerebrala. Dar nu orice fel de zahar si nu in cantitati pe care nu le puteti controla.

In loc de un dulce luat pe graba din magazin, agatati-va de o banana. Are atatea calorii (cca. 140 la o banana medie) cat sa va dea energia necesara pe langa un mix  de proteine, fibre, carbohidrati si nu in ultimul rand potasiu, fier.

Acestea fiind spuse, astept comentariile voastre, sub orice forma ori numar de cuvinte. Le apreciez pe toate, va multumesc pentru timpul vostru, iar la sfarsitul zilei ne punem cu totii la somn mai invatati. Dar fiecare in patul lui.

Cu aceleasi ganduri bune va las!

Alex Pandrea

De vreti sa ma gasiti, semnez condica zilnic pe Facebook, cu Alex E. Pandrea si pe A la Thermomix ori va pot fi indrumator de vise culinare intr-unul din workshopurile tinute la cerere, pe diverse teme. De la paine la molecular, de la amator la avansat.