Rezumatul sesiunii despre colesterol din cadrul campaniei „Dialoguri cu pacientii”

27 septembrie 2016

dialoguricupacientii

Intalnirile lunare Clinicco si EcoFarmacia cu pacientii continua. Joi, cei interesati au putut sta de vorba cu medicul cardiolog Cristina Pitis despre una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate ale romanilor: colesterolul marit.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanta grasa in cea mai mare parte produsa de ficat, substanta  necesara  in formarea membranei celulelor şi anumitor hormoni, fiind de asemenea o importanta sursa de energie pentru celule.  El se afla in mod natural in corpul nostru si nu ne afecteaza decat atunci cand valorile acestuia depasesc sau scad sub anumite limite.

Alimentatia prea bogata in grasimi animale face ficatul sa produca colesterol mult mai mult decat este nevoie. Excesul de colesterol se depune in peretele arterelor dand nastere la placi care vor incetini circulatia sangelui. Astfel se creeaza terenul propice bolilor cardiovasculare.

Colesterolul este cunoscut sub doua forme: LDL colesterol, denumit popular colesterolul rau, si HDL colesterol, cunoscut si drept colesterolul bun. Un amestec de grasimi si proteine produse de corpul nostru, responsabile in a transporta  grasimi care nu sunt dizolvate in sange in celule. Fiecare actioneaza diferit si influenteaza sanatatea noastra. LDL colesterolul transporta colesterolul de la ficat spre celule pentru a fi folosit, iar HDL colesterolul transporta colesterolul ce nu a fost folosit inapoi la ficat pentru a fi metabolizat si eliminat.Valorile normale ale acestora sunt: colesterolul normal – sub 200 mg/dl, LDL colesterol – sub 100 mg/dl, HDL – mai mare decât 60 mg/dl. Dislipidemia apare atunci cand  valoarea colesterolului este crescuta.

In momentul cand nivelul LDL este prea mare, colesterolul se depune in peretii arterelor formand placi care micsoreaza diametrul acestora, impiedicand trecerea sangelui sau chiar blocand-o.
Cauzele cresterii colesterolului sunt multiple, a explicat medicul Cristina Pitiș. Cauzele genetice sunt important de mentionat. El mai poate creste din cauza unor boli, asa cum sunt diabetul zaharat, obezitatea (desi si persoanele normoponderale pot avea colesterolul crescut), boli ale glandei tiroide (hipotiroidismul), boli renale, boli hepatice. Alți factori de risc demni de luat in seama sunt fumatul, consumul de alcool, alimentatia bogata in grasimi saturate, stresul.
Este o boala care nu da simptome, a subliniat Cristina Pitiș.

Analizele trebuie facute periodic, la indicatia medicului, in functie de valori si de bolile asociate. In lipsa altor boli, tinerii la un interval de 3-5 ani, barbatii de  peste 45 de ani si femeile trecute de 55 ani sau după menopauza trebuie sa faca analizele anual.

Colesterolul depus face să apara ateroscleroza, care poate duce la infarct, atac vascular cerebral, arteriopatie. Netratat la timp, duce la complicații serioase, ireversibile. Profilaxia si tratamentul se stabilesc de catre medicul curant. Daca avem colesterolul mare, medicul ne poate prescrie și tratament medicamentos.

Ce trebuie sa stim este ca, intotdeauna, modificarea stilului de viata cu unul mai sanatos ajuta sanatatea noastra.
Baza fiecarei mese, spune medicul Cristina Pitiș, trebuie sa fie formata din: fructe, legume, cereale integrale, ulei de masline, nuci, seminte si ieburi, peste si fructe de mare de două ori pe saptamana, carne de pui, oua, branza si iaurt, saptamanal, portii moderate, carne rosie si dulciuri cat mai rar. Se recomanda a se bea multa apa, iar vinul consumat moderat, rosu, ajuta si este chiar indicat. Foarte importanta este activitatea fizica, cel putin jumatate de ora pe zi.
„Nu va tratati singuri, nu exista o schemă generala de tratament, fiecare pacient e diferit, medicul prescrie tratamentul in funcție de bolile concomitente”, a avertizat cardiologul.

La finalul intalnirii, pacientii au pus intrebari, iar apoi personalul Spitalului de Cardiologie Clinicco, impreuna cu cei de la Eco Farmacia le-au masurat celor doritori nivelul glicemiei, al colesterolului si tensiunea arteriala, iar cei cu valorile crescute au primit sfaturi de la specialiști.

Ce spun participantii

Gheorghe Ciocoiu, de 63 de ani: „De la farmacisti am auzit, mi s-a parut interesant, asa ca m-am înscris. E prima intalnire la care particip si as vrea sa mai vin si la cele care urmeaza, informatiile primite au fost foarte utile, imi vor folosi cu siguranța. Eu sunt o persoana constienta ca trebuie sa-mi urmaresc starea de sanatate.”

Corina, 65 de ani: „Am auzit de aceste intalniri la EcoFarmacia, am reteta lunara, mi-a zis farmacista. Eu sufar de hipertensiune, dislipidemie si cardiopatie ischemica, asa ca m-a ajutat extraordinar intalnirea aceasta. Toate aceste sfaturi si informatii, venite direct de la specialist, ajuta la moral mai ales, sunt cunostinte care se sedimenteaza in timp, ne calmeaza si ne invata sa avem incredere in medic. Odată ce cunosti, esti mult mai linistit. Voi veni cu siguranta șs la alte intalniri, doamna doctor explica extraordinar si are si simtul umorului, ceea ce inseamna mult!

Campania continua

Campania Dialoguri cu pacientii, o campanie de informare si educatie in preventia bolilor cardiovasculare, initiata de Clincco si EcoFarmacia va continua cu intalniri lunare. Campania se adreseaza persoanelor care doresc sa participe la dialoguri cu medicii si farmacistii pe diverse teme de ssnstate.
Urmatoarea intalnire dedicata pacientilor este in data de 29 septembrie, ora 16, in sala de curs a Spitalului de Cardiologie Clinicco Brasov (str. Scolii nr.8) cu tema ANGINA PECTORALĂ. Cardiopatia Ischemica. Ateroscleroza. 

Calendarul evenimentelor

[Spider_Calendar id=”2″ theme=”14″ default=”month” select=”month,list,week,day,”]