Cum mentinem sanatatea inimii in perioada verii?

15 august 2018

sanatatea-inimii-in-perioada-verii

Atenţionări privind exerciţiile fizice în zilele cu temperaturi ridicate

Cei care fac exerciţii pentru sănătatea inimii, în special persoanele vârstnice şi supraponderale trebuie să fie cu atât mai atente. Este indicat să vă consultaţi medicul înainte de a începe o nouă rutină de exerciţii.

Dacă prezentaţi simptome precum durere în piept, respiraţii scurte care se înrăutăţesc sau dacă aveţi întrebări specifice legate de regimul vostru de sănătate, ar trebui să vă contactaţi medicul curant.

Dr Oana Gornicioiu, medic specialist cardiolog

Dr Oana Gornicioiu, medic specialist cardiolog

Este important de ştiut că acţiunea unor medicamente precum acelea care scad tensiunea arterială sau care tratează insuficienţa cardiacă, poate fi exacerbată de către căldura excesivă. Medicaţia trebuie continuată şi administrată conform planului prescris de către medicul vostru. Este important aşadar să vă menţineţi sănătatea inimii în perioada verii.

Dacă aveţi insuficienţă cardiacă congestivă şi vi s-a indicat o doză strictă de apă, ar trebui să evitaţi exerciţiile fizice în momentele cele mai fierbinţi ale zilei. Aceasta deoarece riscaţi să vă deshidrataţi ori să aveţi un atac de cord. Dacă faceţi recuperare medicală după o intervenţie pe inimă, ar trebui să faceţi exerciţiile dimineaţa, seara şi sau în săli de gimnastică cu aer condiţionat.

Dacă aveţi peste 50 de ani, riscaţi să vă deshidrataţi deoarece conştientizarea senzaţiei de sete se reduce. Este recomandat să beţi multe lichide înainte, în timpul şi după exerciţiile fizice. De asemenea, dacă sunteţi supraponderali, puteţi suferi un atac cerebral datorat căldurii, de aceea, asiguraţi-vă că sunteţi hidrataţi corespunzător şi că luaţi pauze de câte ori este nevoie.

Sfaturi pentru a menţine sănătatea inimii în perioada verii

Toţi cei care fac sport sau exerciţii în momentele caniculare ale zilei ar trebui să urmeze câteva sfaturi simple:

Îmbrăcaţi-vă adecvat – Începeţi cu aplicarea unei loţiuni cu factor SPF 30 sau mai mare pe toate părţile corpului care vor fi expuse la soare. Alegeţi haine şi încălţăminte uşoare şi aerisite. Noile materiale sintetice care resping umezeala sunt  o variantă bună, însă dacă acestea nu sunt la îndemână, hainele din bumbac sunt de asemenea indicate.

Hidrataţi-vă corespunzător – Cu excepţia cazului în care trebuie să consumaţi o anumită cantitate de apă, beţi apă înainte, în timpul şi după ce faceţi sport. Este indicat să evitaţi băuturile alcoolice şi cele cafeinizate deoarece conduc la deshidratare.

Învăţaţi să luaţi pauze – Asiguraţi-vă că nu vă suprasolicitaţi şi că luaţi pauze regulate atunci când exersaţi. Suprasolicitarea poate conduce la un atac cerebral termic (cauzat de căldură) sau la epuizare termică (cauzată de căldură). Adăpostiţi-vă câteva minute la umbră, beţi o gură de apă şi apoi reluaţi exerciţiile.

Nu renunţaţi – Sportul în zilele fierbinţi poate fi descurajant, inconfortabil şi chiar periculos dacă nu este efectuat cu grijă. Cu toate acestea, beneficiile pe care sportul şi exerciţiile fizice le aduc sănătăţii voastre depăşesc inconvenientele.

Simptome prezente în cazuri de epuizare termică ori atac cerebral termic

Dacă experimentaţi următoarele simptome ar trebui să vă adăpostiţi imediat într-un loc mai rece, să vă opriţi din exerciţiile pe care le faceţi şi să vă răcoriţi turnând apă peste cap, urechi şi încheieturi sau folosiţi haine umede, comprese şi găsiţi un obiect cu care să vă faceţi vânt. Dacă simptomele persistă adresaţi-vă medicului.

Ce să urmăriţi?

  • Piele umedă şi rece
  • Urină închisă la culoare
  • Stări de amenţeală sau leşin
  • Dureri de cap
  • Greţuri şi nevoia de a vomita
  • O senzaţie generală de slăbiciune

Dacă simptomele se înrăutăţesc spre următoarele exemple contactaţi urgent 112.

  • Piele uscată, fierbinte şi roşie
  • Confuzie extremă
  • Febră (temperatură de la 39 de grade în sus)
  • Comportament iraţional
  • Respiraţie rapidă, superficială
  • Puls rapid şi slab
  • Convulsii
  • Stare iminentă de inconştienţă

Următorii paşi

Cu aceste precauţii în minte, călătoria voastră spre o mai bună stare fizică, psihică şi spirituală este la îndemâna voastră. Desigur, asiguraţi-vă că vă hidrataţi suficient, vă îmbrăcaţi corespunzător , luaţi pauze când este necesar, continuaţi exerciţiile şi sunteţi atenţi la orice simptom care este în neregulă.

Pentru a afla mai multe detalii despre cum să vă îngrijiţi inima în zilele caniculare şi ce precauţii ar trebui să vă luaţi, puteţi să stabili o programare la dr Oana Gornicioiu, medic specialist cardiolog, pentru a discuta despre nevoile specifice pe care le aveţi şi ţelul vostru.