Defibrilatorul cadiac implantabil

Ce este defibrilatorul cardiac?

Reprezinta o protectie efectiva impotriva acestor tulburari de ritm cardiac periculoase, cu frecvente foarte rapide. Dispozitivul evita sau opreste la timp aritmiile ventriculare rapide si restaureaza ritmul cardiac normal. Posibilitatea implantarii unui defibrilator a salvat vietile a zeci de mii de oameni in ultimii ani.

Ritmul cardiac poate fi nu doar prea rapid, dar si prea lent; aceasta se numeste bradicardie. In acest caz inima are o frecventa sub 60 de batai pe minut. In cazul persoanelor sanatoase aceste frecvente nu au, in general, consecinte negative (de exemplu in somn sau la sportivi frecventa cardiaca poate cobori sub 60 fara probleme). Dar exista afectiuni cardiace ce determina o rata a inimii prea joasa, ce poate avea consecinte asupra pacientului. Acestea includ sindromul nodului bolnav si bradiaritmia absoluta. Tinand cont ca defibrilatorul implantabil poate actiona si ca un stimulator cardiac, el asigura o protectie optima a pacientului in orice conditii.

Cum functioneaza defibrilatorul cardiac implantabil?

Generatorul de impulsuri electrice este introdus sub piele (subcutanat) in zona muschilor pieptului. De cele mai multe ori o anestezie locala este suficienta pentru aceasta operatiune. In unele cazuri se poate sa fie necesara anestezie generala.

Conectarea la inima se face cu ajutorul electrozilor. In timpul operatiei acestia sunt introdusi printr-o vena pana in interiorul inimii. Functionarea defibrilatorului este apoi testata si ajustata in functie de caracteristicile fiecarui pacient.Cei mai multi dintre pacienti pot parasi spitalul dupa aproximativ doua - trei zile de la implant.

Ce se intampla cand se termina bateria?

Bateria unui sistem de defibrilare implantabil are o durata de functionare cuprinsa intre 5 si 10 ani. Aceasta depinde de tipul si de frecventa impulsurilor emise de dispozitiv. Defibrilatorul a fost proiectat in asa fel incat sa inregistreze si sa ne anunte cu privire la necesitatea schimbarii bateriei cu suficient timp inainte de a se intampla aceasta.

Tinand cont ca bateria este o componenta esentiala a defibrilatorului, in cursul operatiunii de schimbare a acesteia se va inlocui intregul dispozitiv. In acest caz doctorul face o incizie peste vechea cicatrice si indeparteaza vechiul defibrilator. Electrozii sunt fixati cat mai bine, sunt apoi verificati si, dupa toate acestea, noul dispozitiv este conectat, testat si introdus in buzunarul deja existent. Electrozii se schimba doar in cazuri exceptionale.