Valvulopatiile

Reprezinta un grup de boli ce afecteaza functia valvelor cardiace (in special valva mitrala si aortica, mai rar valva tricuspida si pulmonara) determinand stenoza sau/si insuficienta acestora.

Valvele cardiace sunt “supape” care permit trecerea intr-un singur sens a sangelui din atrii in ventriculi (valva mitrala intre atriul stang si ventriculul stang, valva tricuspida intre atriul drept si ventriculul drept) si din ventriculi in arterele principale care pornesc de la inima (valva aortica intre ventriculul stang si aorta, valva pulmonara intre ventriculul drept si artera pulmonara).

Stenoza semnifica ingustarea anormala a orificiului unei valve care face ca sangele sa curga cu dificultate prin aceasta valva. In cazul valvelor atrioventriculare (mitrala si tricuspida) stenoza valvulara determina acumularea sangelui in amonte de valva (la plaman in cazul valvei mitrale si in corp in cazul valvei tricuspide) si umplerea insuficienta a ventriculilor cu sange care astfel nu vor putea pompa eficient sange.

Insuficienta (regurgitarea) semnifica inchiderea incompleta sau lipsa inchiderii corecte a unei valve. Astfel, in cazul insuficientei valvelor atrioventriculare (mitrala si tricuspida) o parte din volumul de sange care trebuie pompat de ventriculi la fiecare bataie va trece inapoi catre atrii, facand ca functia de pompa a inimii sa fie mult mai putin eficienta, epuizand cordul.

Insuficienta valvelor aortica sau pulmonara face ca o buna parte din sangele pompat de ventriculi cu fiecare bataie sa reflueze prin valva insuficienta inapoi in ventricul. Astfel, o cantitate insuficienta de sange va ajunge la corp (in cazul insuficientei aortice) sau la plaman (in cazul insuficientei pulmonare).

Atat stenoza, cat si insuficienta determina in timp cresterea in dimensiuni a unor camere ale inimii, uneori fiind implicate toate cavitatile, ceea ce poate duce la afectarea consecutiva a functiei si a altor valve si aparitia simptomelor si a fenomenelor de insuficienta cardiaca si a hipertensiunii pulmonare (cresterea presiunii in arterele ce duc sange la plamani).

Este de retinut ca din momentul aparitiei simptomelor legate de disfunctia/disfunctiile valvulare, functia cordului se altereaza progresiv intr-un ritm relativ rapid. Este foarte important ca pacientul sa beneficieze de procedura de chirurgie valvularainainte de aparitia unei disfunctii cardiace importante, care poate fi ireversibila.

Investigatiile esentiale sunt ecocardiografia si coronarografia (obligatorie la toti pacientii peste 40 ani sau cu factori de risc cardiovasculari).

In conditiile afectarii valvulare severe sau aparitiei simptomelor se impune tratamentul chirurgical de protezare/plastie valvulara.

    Solicită o programare

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 445 544

    2 comentarii
    1. Cristian spune:

      Buna ziua ,am fost diagnosticat in urma cu câteva luni cu stenoză aortică severa cu valva bicuspid ,de fapt m-am născut cu această valva .Știu că am nevoie de o intervenție chirurgicală de înlocuire a valvei . Numele meu e Cristian ,am 42 de ani și aș dori mai multe informații despre aceasta intervenție (preț, periodă de recuperare) va mulțumesc și aștept un răspuns .

    2. […] cadrul stenozei valvulare aortice semnificative este necesara inlocuirea valvei aortice disfunctionale cu o proteza metalica sau biologica. Uneori, […]