[VIDEO] Despre ecografie cardiaca (sau ecocardiografia transtoracica) cu dr. Cristina Pitis, Clinicco Brasov

9 martie 2016

Ce este ecografia cardiaca si ce informatii ne ofera?

Dr. Cristina Pitis, medic primar cardiolog la Spitalul de cardiologie Clinicco Brasov ne vorbeste despre una dintre investigatiile devenite indispensabile in evaluarea cardiovasculara, si anume despre ecografia cardiaca sau ecocardiografia transtoracica.

Ecografia cardiaca sau ecocardiografia transtoracica ofera informatii despre structura si functiile inimii, dimensiunile cavitatilor, grosimea peretilor, contractia lor, aspectul si functionarea valvelor, eventuala prezenta a altor structuri, ghidand astfel decizia terapeutica. Dintre metodele imagistice de examinare a inimii este cea mai la indemana, cea mai rapida, fara contraindicatii sau efecte adverse.

Ecografia cardiaca se poate efectua atat la pacientul cronic, in spital sau in ambulator, cat si in situatii de urgenta. Poate fi repetata oricand este nevoie, nefiind necesara niciun fel de pregatire speciala a pacientului.

Cum se efectueaza ecografia cardiaca?

Examinarea se efectueaza prin aplicarea pe toracele pacientului, asezat pe patul de examinare culcat pe partea stanga sau pe spate a unei sonde ce emite un fascicol de ultrasunete care, prin intermediul unui gel special, ajunge la nivelul cordului de unde este reflectat inapoi spre sonda, imaginea rezultata fiind afisata in timp real pe un ecran.

Investigatia include obligatoriu examinarea Doppler continuu pulsat si color. Orice evaluare cardiovasculara trebuie sa contina examenul ecocardiografic. Acesta contribuie la precizarea diagnosticului bolii cardiace, permite diferentierea de alte boli cu simptome sau semne asemanatoare, permite aprecierea severitatii afectarii cardiace, este un element hotarator in atitudinea terapeutica ce poate fi conservatoare, adica de urmarire a evolutiei bolii in timp sau de rezolvare imediata prin proceduri speciale interventionale percutane, chirurgicale, implantarea unor dispozitive sau proceduri mixte.

Cand este recomandata examinarea prin ecografie cardiaca?

Ecocardiografia se efectueaza la evaluarea initiala a unui pacient cu simptome de boala cardiovasculara, cu factori de risc pentru boala cardiovasculara cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, boala renala, fumatori, dizlipidemici, boli cardiovasculare in familie.

Examinarea se efectueaza periodic in functie de boala pentru urmarirea evolutiei acesteia, pentru evaluarea raspunsului la tratament, la modificarea simptomelor sau semnelor unei boli, la inrautatirea lor sau la aparitia unora noi cum ar fi de exemplu scaderea capacitatii de efort, aparitia simptomelor la eforturi progresiv mai mici, lipsa de aer, aparitia durerii de piept, palpitatii, pierdere de cunostinta, accidente vasculare cerebrale, edeme – adica umflarea picioarelor, febra fara alta explicatie, la pacientii cu probleme ale valvelor, proteze valvulare sau cu dispozitive implantabile, cum ar fi stimulatoare, defibrilatoare.

Investigatia este obligatorie inaintea oricarei proceduri interventionale, (implantare sau dilatari de valve, stenturi, endoproteze) sau chirurgicale (inlocuiri sau reparari valvulare, by-pass, reconstructii ventriculare, corectarea malformatiilor cardiace).

De asemenea, dupa oricare dintre procedurile mentionate, ecocardiografia se efectueaza la intervale prestabilite sau ori de cate ori se suspicioneaza aparitia unor complicatii intrucat, de multe ori, complicatiile care apar sunt severe si pot duce chiar la deces.

Recomandarea de ecografie cardiaca apare si in alte afectiuni care prin ele, sau in tratamentul pe care il necesita pot duce in timp la scaderea functiei cardiace prin afectarea muschiului inimii, a foitelor ce inconjoara inima sau a valvelor (de exemplu boli oncologice, in special tratamentele citostatice, boli pulmonare, reumatologice, autoimune, renale, boli infectioase.)

Este de asemenea indicata inaintea unei proceduri sau intervenii de alta natura decat cea cardiaca, daca aceasta poata agrava boala cardiaca pe care pacientul o are sau daca medicul din specialitatea respectiva o considera necesara.

Programare si pret ecografie cardiaca la CLINICCO Brasov

  • Pret ecografie cardiaca -> 150 Lei
  • Programare ecografie cardiaca -> Telefon 0268 44 55 44, office@clinicco.ro
5 comentarii
  1. […] de risc, daca analizele de laborator sunt in parametri, daca electrocardiograma este in regula, ecografia este si ea in parametri, urmatorul control ar putea sa fie dupa 5 […]

  2. […] se prezinte de urgenta intr-un serviciu specializat unde trebuie efectuata o electrocardiograma, o ecocardiografie si recoltate analize specifice. Daca pe electrocardiograma apar modificari specifice pentru […]

  3. […] Principalele simptome ale pacientilor care au indicatie de coronarografie sunt durerea in piept, cu senzatia de arsura, apasare, care apare in repaus sau la efort, oboseala, senzatia de sufocare la efort, ametelile, palpitatiile, pierderea de cunostinta, sau modificari care apar la evaluarile non-invazive, cum ar fi electrocardiograma de repaus, electrocardiograma din timpul testului de efort, monitorizarea Holter de EKG in ambulator, sau modificare la ecografia cardiaca. […]

  4. […] este indicata la pacienti la care ecografia transtoracica nu permite vizualizarea corespunzatoare a structurilor sau functiilor inimii, sau daca sunt […]

  5. […] pacientul este indrumat catre investigatii neinvazive de „follow-up”, angio-CT, ecografie cardiaca etc pentru masuratori in vederea identificarii unei potentiale complicatii postprocedurale: […]