[VIDEO] Despre palpitatii, cu Prof. Univ. Dr. Habil. Diana Țînț

28 iunie 2017

O intrebare foarte frecventa pe care o primim de la pacientii nostri este ”Ce sunt palpitatiile?”. Acest simptom este perceput si interpretat de catre pacient ca fibrilatie.

Diferenta dintre palpitatii si fibrilatie atriala

De la bun inceput este necesar sa facem diferentierea intre aceste notiuni, intrucat termenul de fibrilatie atriala defineste o tulburare de ritm anume, pe cand palpitatiile reprezinta un simptom (adica ceea ce simte pacientul in momentul in care inima lui nu bate regulat). Palpitatiile sunt resimtite ca batai anormale, fie mai rapide, fie mai rare, fie uneori ca niste pauze (ca o senzatie de oprire a inimii), iar acest simptom poate sa fie dat de mai multe tipuri de tulburari de ritm.

Daca stam sa ne gandim, probabil ca fiecare dintre noi am avut macar o data in viata palpitatii sau aceasta senzatie ca inima nu bate normal de cate ori am dat un examen, de cate ori am avut o emotie, de cate ori am facut efort. Palpitatiile nu indica neaparat o boala de inima. Pe de alta parte pot sa apara ca simptom al unei afectiuni cardiace.

Cum stim sa diferentiem intre cele doua situatii? Este foarte important sa diferentiem intre anumite aspecte si daca ne prezentam la medicul cardiolog, sunt multe lucruri care il pot ajuta pe acesta sa ne gaseasca un diagnostic, sa gaseasca o cauza sau sa investigheze adecvat.

Este esential sa ne dam seama daca aceste palpitatii sunt cu ritm rapid sau cu ritm rar, daca au ritm regulat sau neregulat, daca episodul incepe brusc sau treptat, daca se termina brusc sau treptat.

De asemenea, sunt de luat in seama si factorii care pot declansa sau opri aceste palpitatii, cum ar fi emotia sau consumul de alcool, sau anumite stari pe care le avem.

Cand trebuie sa ne prezentam la medic?

Daca palpitatiile se insotesc si de alte simptome, cum ar fi durere in piept, transpiratii, lipsa de aer, pacientul ar trebui sa se prezinte cat mai repede la un medic de specialitate. In aceasta situatie, palpitatiile pot fi simptomul unei afectiuni cardiace subiacente. De cate ori aceste episoade de palpitatii tin suficient de mult timp incat sa ne permita deplasarea intr-un loc in care sa facem o electrocardiograma, acest lucru trebuie facut. – Prof. Univ. Dr. Habil Diana Țînț