Malformatiile cardiace congenitale – intre terapia chirurgicala si cea interventionala

6 iulie 2015

Malformatiile cardiace congenitale reprezinta majoritatea bolilor de inima la copii. Aceasta afectiune apare inca din viata intrauterina, cand, dintr-un motiv sau altul, inima nu se formeaza normal.

In Romania, datele Ministerului Sanatatii spun ca anual se opereaza o treime dintre copiii care necesita o astfel de interventie, insa nu exista o statistica exacta care sa determine cu precizie numarul de cazuri de malformatii congenitale.

Primul tratament al bolii a fost implementat in anul 1952, odata cu dezvoltarea conceptului de “operatie pe cord deschis”, iar un deceniu mai tarziu au aparut si primele metode de terapie interventionala, mult mai putin invazive si traumatice.

Cu toate acestea, o buna bucata de vreme, standardul de aur in tratamentul malformatiilor cardiace a fost chirurgia, pana cand terapia interventionala a inceput sa castige tot mai mult teren.

Alegerea metodei optime de tratament se bazeaza pe experienta medicilor specialisti

Dr. Anca Sglimbea, medic primar pediatrie, medic specialist cardiologie interventionala pediatrica la Clinicco Brasov, ne explica diferenta dintre cele doua metode si care sunt criteriile de selectie a terapiei potrivite:

Dr Anca Sglimbea cardiologie pediatrica

Dr Anca Sglimbea, Medic primar pediatrie, cardiologie pediatrica, Clinicco Brasov

”Un tratament trebuie sa isi dovedeasca superioritatea sau cel putin egalitatea fata de un alt tratament deja implementat in cadrul unor studii corect conduse.

In terapia interventionala congenitala cardiaca nu exista si nu vor exista (din motive etice) studii mari randomizate care sa dovedeasca superioritatea uneia sau alteia dintre cele doua terapii. Din acest motiv, indicatiile de ghid se bazeaza, in cea mai mare parte pe experienta medicilor specialisti.”

Deciziile terapeutice trebuie luate in ceea ce se numeste “colocviu cardiochirurgical”, in care o echipa complexa de medici specialisti iau in calcul particularitatile leziunii, ale pacientului sau factorii de risc, prin prisma diverselor specialitati (cardiologie, cardiochirurgie interventionala, anestezie si terapie intensiva, pediatrie/neonatologie).

In acest fel, pacientului i se ofera varianta terapeutica cea mai adecvata si mai sigura, fie ea interventionala sau chirurgicala.

In concluzie, terapia interventionala este o alegere atractiva prin prisma invazivitatii reduse, insa, ca in orice tip de tratament, beneficiile sale se bazeaza in principal pe stabilirea unei indicatii terapeutice corecte, dincolo de avantajele evidente.

cardiologie pediatrica