Infarct Miocardic Acut

2 iulie 2015

Ce este infarctul miocardic acut si cum se manifesta?

Infarctul miocardic acut reprezinta obstructia totala a unei artere coronare prin formarea unui tromb (cheag de sange), in cele mai multe cazuri la nivelul unei placi ateromatoase (depunere de grasimi si calciu in peretele vascular).

Inchiderea totala a vasului duce la lipsa de sange si oxigen in teritoriul irigat de vasul respectiv, si acumularea de produsi toxici, care au ca si consecinta aparitia unei dureri toracice anterioare intense (presiune, arsura, greutate), cu sau fara iradiere in alte teritorii (gat, brate, umeri, omoplati, epigastru), prelungita peste 30 de minute, care nu cedeaza la nitroglicerina sublinguala.

Durerea poate fi insotita si de alte semne/simptome: greata, varsaturi, senzatii de sufocare, transpiratie, agitatie, palpitatii, etc.

De cele mai multe ori se produc modificari pe electrocardiograma de repaus, afectarea functiei in anumite teritorii decelabila ecocardiografic si modificarea probelor de laborator (cresterea in sange a valorilor unor markeri ce semnifica distrugerea/moartea celulelor miocardice).

Infarct miocardic fara durere

Aproximativ o treime din pacienti dezvolta infarct miocardic fara durere (in special pacientii diabetici). In aceste cazuri pot fi prezente doar celelalte semne insotitoare, pe care pacientul le poate trece cu vederea sau interpreta in contextul altor afectiuni. De cele mai multe ori, prezenta infarctului miocardic este decelata ulterior momentului acut, in urma efectuarii investigatiilor cardiologice (EKG, ecocardiografie).

Diagnostic si tratament in infarctul miocardic acut

Stabilirea diagnosticului de infarct miocardic, chiar in lipsa simptomelor, necesita investigatii suplimentare, si anume evaluarea arterelor coronare prin coronarografie, si tratament in functie de rezultatul acestora, evolutia afectiunii si riscul de dezvoltare a complicatiilor fiind aceleasi la pacientii cu sau fara simptome.

Este o urgenta majora, singurul tratament eficient fiind restabilirea cat mai rapida a circulatiei sanguine in teritoriul afectat, adica deschiderea vasului inchis prin tromb cat mai repede de la debut (in primele ore). Zona afectata din miocard este cu atat mai limitata, cu cat deschiderea vasului se face mai rapid.

Complicatiile infarctului miocardic netratat corespunzator la cei care au supravietuit momentului acut sunt:

 • Deces
 • Afectarea valvei mitrale, ruptura unui perete al inimii
 • Tulburari de ritm/conducere severe
 • Aparitia in timp a insuficientei cardiace prin cresterea in dimensiuni a cavitatilor inimii
 • Angina postinfarct: aparitia sau reaparitia durerii la efort sau/si repaus care afecteaza sever calitatea vietii
 • Accident vascular cerebral sau in alte teritorii vasculare

Evolutia este in functie de marimea infarctului, daca este unic sau se suprapune unui alt infarct, de starea arterelor coronare, de posibilitatea rezolvarii interventionale/chirurgicale a leziunilor, de bolile asociate, de controlul factorilor de risc.

dr_mihai_ursu

11 comentarii
 1. Ma doare foarte tare pieptul si putin bratul de ieri. La inceput am crezut ca e vorba de un junghi dar acum imi e frica sa nu fie ceva de la inima. Am citit pe internet ca acestea pot fi simptomele unui infarct miocardic. Ce trebuie sa fac in aceasta situatie?

  • Buna ziua,

   Cauzele durerilor in piept pot fi diverse, insa pentru a inlatura orice dubiu in privinta unei afectiuni cardiace, inclusiv un infarct miocardic, este bine sa va programati pentru o consultatie de cardiologie.

   Multa sanatate!