Despre ateroscleroza carotidiana, cu dr. Ciobanu Emanuela

8 august 2018


Despre ateroscleroză sau boala aterosclerotică veţi afla mai multe detalii în rândurile de mai jos de la dr. Emanuela Ciobanu, medic specialist de chirurgie cardiovasculară.

Ce este ateroscleroza?

Aceasta este o afecţiune a lumii moderne care ne loveşte din ce în ce mai mult. Este o boală sistemică ce poate avea diferite manifestări pe care mulţi dintre dumneavoastră le recunoaşteţi ca durere în piept sau accident vascular cerebral sau dureri de picioare.

Toate aceste afecţiuni sunt încadrate într-o categorie, într-o familie comună. Ele sunt provocate practic de depunerea de colesterol înăuntrul vaselor care provoacă nişte blocaje. Acestea pot fi rezolvate prin mai multe metode.

Ce metode se folosesc pentru tratarea aterosclerozei?

simptome-ateroscleroza-clinicco-brasovDe preferat, atunci când este posibil folosim stentarea, atunci când problema este mai complicată, de multe ori este nevoie de o intervenţie chirurgicală pentru tratarea aterosclerozei. Atunci când sunt blocate vasele de la inimă trebuie să realizăm by-pass-uri aortocoronariene.

Când sunt blocate vasele care irigă capul, cele care se numesc artere carotide şi care pot provoca accidente vasculare cerebrale sau poate doar vertijuri, ameţeli, discutăm despre ateroscleroza de la nivelul carotidian. Şi aceasta la rândul ei poate fi stentată sau operată.

Atunci când blocajele se petrec la nivelul vaselor care sunt responsabile de irigarea picioarelor apare ceea ce numim noi claudicaţie intermitentă. Din punctul de vedere al pacientului este o durere care apare în pulpa piciorului sau în fesă sau în coapsă la distanţe variabile de mers. Cu cât distanţa de mers este mai mică, cu atât este mai invalidantă pentru pacient şi îi modifică, uneori dramatic, stilul de viaţă.

Aceste afecţiuni pot ajunge uneori până la punctul în care este nevoie de amputaţie. Dacă în schimb reuşim să le tratăm din timp, pacientul îşi poate relua o viaţă, o activitate absolut normală şi o capacitate de efort care să îi permită să îşi desfăşoare activitatea în mod confortabil şi obişnuit pentru ei.

dr-ciobanu-emanuela-medic-specialist-chirurgie-vasculara-brasovCare sunt simptomele asociate cu ateroscleroza carotidiană?

Ce manifestări ne pot face să ne gândim că poate există o placă de ateroscleroză sau o problemă cu vasele care duc sânge la cap, cu arterele carotide.

Uneori pacienţii vin după ce au făcut un accident vascular cerebral. Se fac nişte investigaţii specifice cum ar fi o ecografie Doppler sau un angio CT în care se descoperă că s-a depus o placă aterosclerotică, cel mai frecvent acolo unde vasul care duce sânge la cap, carotida, se împarte în două ramuri la nivelul bifurcaţiei şi se formează o stenoză, o îngustare foarte severă.

Care este tratamentul indicat pentru ateroscleroza carotidiană?

tratament-ateroscleroza-clinicco-brasovTratamentul pentru ateroscleroză este prin stentare, atunci când este posibil. Câteodată lucrul acesta nu este posibil şi atunci este nevoie de o intervenţie chirurgicală.

Intervenţia aleasă în aceste cazuri este trombendaterectomia adică, pe o incizie mică, la nivelul gâtului, se accede la vas, se scoate placa şi se face o plastie de lărgire. Se coase un material sintetic prin care se reconstruieşte vasul. În felul acesta diminuăm foarte mult, până la dispariţie, riscul de accident vascular prin ocluzia vasului sau prin migrarea unei bucăţi din calciu din locul respectiv.

Atunci când leziunile sunt foarte complexe se poate lua în considerare şi varianta unui by-pass. Se coase o conductă prin care se ocoleşte zona stenozată.

Cât timp durează recuperarea după intervenţia chirurgicală?

Pentru pacient aceste intervenţii sunt foarte uşor de suportat, practic spitalizarea totală este de 3 zile, vine astăzi, mâine îl operăm, poimâine pleacă acasă, dacă nu apar niciun fel de complicaţii, şi-şi poate relua activitatea în serviciul obişnuit în câteva zile.

    Află costurile acestei proceduri

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 401 203